• Vanuit de Internationale Korfbal Federatie is deze zomer besloten om een aantal spelregels te wijzigen c.q. af te schaffen. Tegelijk werd naar verluid ook de tekst van het spelregelboek wat minder complex gemaakt. De volgende vraag is dan natuurlijk ‘Hoe dan?’, maar dat weten we nog niet exact, want bij het vertalen vanuit het Engels deden zich wat probleempjes voor, waarover op zeer korte termijn beslist wordt. En het precieze resultaat daarvan gaan we binnenkort wel vernemen.

  Over de hoofdlijnen zijn we het echter snel eens en dus zou het prettig zijn als AL ONZE SCHEIDSRECHTERS, maar vooral ook AL ONZE SPELERS EN SPEELSTERS,  onderstaande wijzigingen even goed doornemen en in de oren knopen.

   

  Waar het gaat om?

  -        Vanaf nu neemt iedereen zijn ‘zelfverdiende’ strafworp. Bij twijfel wijst de scheidsrechter aan wie de strafworp neemt.

  -        De regel over ‘voetbal’ geldt alleen nog als het bewust gebeurt. Dus geen gedoe meer over was het nu boven de knie of er onder en als je de bal per ongeluk op je been of voet krijgt, gewoon doorspelen. Alleen opzettelijk voetbal wordt bestraft door de scheids.

  -        ‘Steunen’ of ‘vallend de bal bemachtigen’ wordt ook niet meer bestraft. Hierbij moet je vooral denken aan de knie op de grond of languit liggend de bal nog pakken. Die regels vloeiden voort uit de grastijd, toen het vooral bij de jeugd soms nog wel iets aantrekkelijks had om over de grond te rollen, maar met het kunstgras laat je dat wel uit je hoofd, dus waarom dan schoolmeesterachtig doen over die enkele keer dat het wèl gebeurt.

  -        De bal met de vuist raken mag ook nu, maar dat zal ongetwijfeld beperkt blijven tot die incidentele keer dat dat eens gebeurt, want de regels over ‘gevaarlijk spel’, zijn ongetwijfeld niet veranderd, dus als je denkt ‘Ha, nu kan ik de bal eens een flinke hengst geven’ dan is dat een vergissing.

  -        Onnodig het spel ophouden kan tijdens de hele wedstrijd bestraft worden. Dat is meer iets voor de hoogste lagen van de competities, want kinderen houden zich daar zelden mee bezig, maar als de opdracht aan de spelers dus zichtbaar is als ‘Rekken en erbij blijven’ dan kan de scheids daar wat aan doen.

  -        De ‘hoogtebal’ is afgeschaft. Dat roept nog wel wat vragen op, want moet de scheids nu, als twee spelers tegelijk de bal pakken, het bekende ‘Iet wiet waait is eerlijk weg’ doen? Daarvoor moeten we kennelijk de correcte vertaling nog even afwachten.

  -        Tenslotte is er nog gewijzigd, dat er voortaan twee coaches mogen zijn, maar wel met de beperking, dat er maar één van de bank mag komen en dus niet allebei tegelijk of ieder een eigen vak van dichtbij beschreeuwen.

   

  Als je de tekst hierover op de KNKV-site wilt lezen, dan kun je hier terecht. Zodra er meer informatie is gaan we dat ook weer op deze site melden. Vragen kunnen altijd naar de redactie gestuurd worden.