• Af en toe komt er een bericht van iemand, die ergens aan het opruimen is. 'Is dit soms iets voor het KZ-archief?'. En heel vaak is dat inderdaad het geval.

  Zo meldde zich ook de familie Emmerig, wier dochter Jill tot voor kort bij ons speelde. 'Ik vond nog een boekwerkje uit 1934; hebben jullie daar interesse in?' En zo reed ik dit weekend naar Rooswijk en kreeg daar een wat verkleurde soort van gebundelde blaadjes, die een ook bij de familie Emmerig niet precies bekend iemand al die jaren bewaard had.

   

  Het is een verzamelwerkje met heel weinig tekst en veel foto's over een periode van vijf jaar. Kennelijk zijn het allemaal foto's, die zijn geplaatst in het toenmalige dagblad De Zaanlander, waarvan de drukkerij aan de Stationstraat in Koog stond, meteen tegenover het station Koog-Zaandijk. Klaarblijkelijk zijn al die foto's onderdeel geweest van de krantenverslagen over de wedstrijden van KZ 1 en op zich zijn die korte zinnetjes al weer veelzeggend en vergeleken met onze huidige wedstrijden nogal bizar.

   

  Denk je even in: drievakken-korfbal op het hoogste niveau: 21 april 1929, KZ - Excelsior, uitslag 1-1... Een week later komt DVD op bezoek, uitslag 1-0... De héle wedstrijd in de verdediging of in het middenvak gestaan! In januari 1931 komt DTV op bezoek. Die verliezen we met 0-2. Scheidsrechters dragen in die tijd wel een korte broek, maar ook een colbertje over hun overhemd en de dames natuurlijk kousen tot ver over de knieën, want een bloot stukje been, dat kon echt niet. Nòg niet moeten we zeggen, want in 1934 komen de eerste ontblote knietjes in beeld.

   

  In de aanloop naar het fameuze jaar 1934 winnen wij in november 1933 thuis van Blauw-Wit met 2-0 en op de volgende 18 februari wordt het zelfs 7-2 tegen Swift. Maar in april winnen we weer benauwd in Amsterdam van Westerkwartier, 0-2. Een grappige bijzonderheid: de WK-dames hebben als shirt een soort matrozenjackje aan. Eentje draagt ook een mutsje in de wedstrijd. 

   

 •  

  In april speelt ons eerste de halve finale met eerst een uitwedstrijd in Jubbega tegen Wordt Kwiek. Om goed voorbereid te zijn wordt al op zaterdag naar Friesland gereisd, over de dan nog splinternieuwe Afsluitdijk. Op zondag zijn we er klaar voor en de verdediging is ijzersterk, wij winnen met 2-0! Een week later komen de Friezen bij ons en we winnen weer, nu met 5-0! Stel je voor, twee keer de nul gehouden!!

   

  We moeten dan weer een tijdje wachten, want Deetos is bezig om DOS uit Enschede te verslaan, maar dat lukt ze op 22 en 29 april. Op 6 mei reizen we naar Dordt en daar wordt het in een spectaculaire pot liefst 9-9 en op zondag 13 mei is dan de laatste wedstrijd bij ons in 't Koogje. Onze kanjers winnen voor heel veel publiek met 5-1 en zo zijn we voor het eerst Kampioen van Nederland en dat siert De Zaanlander dus op met haar foto-uitgave voor onze club!

 • Omdat het een bijzondere foto is, met takjes naar nu toe, noemen we ook weer even de namen van dit kampioensteam uit 1934. Mogelijk zijn er meer familiebanden, maar wij melden het hier voor zover bij de redactie bekend. De dames zijn van links naar rechts Trien Baas, Nel Bunschoten, Ans Kaaijk, Hil Gorter, Fenna Landsaat ( overgrootmoeder van Cas Honig uit de B1) en Gré Groot. En bij de heren zien wij Dirk Meijer, Henk Kuijper, Gerrit Brand, Barend Bos (vader van Greet en Tjakko), Gé Mulder (vader van Fred) en Wim Kat (vader van Til en Marijke, grootvader van Jan Willem en Hans en overgrootvader van Tom, Jelle en Femke Ekkes).