• Een paar weken terug vroeg Tom Ekkes mij: 'Er is van mijn overgrootvader een dagboek uit de oorlog gevonden. Denk je dat dat iets voor het KZ-archief is?'. Dat leek mij wel zeker en recent kreeg ik een uitgetikte versie onder ogen. Bij het lezen bemerkte ik, dat het mij meer dan gemiddeld raakte en dat kwam deels, doordat ik vanaf begin jaren '50 letterlijk om de hoek woonde en dus de straatnamen van Koog-Bloemwijk plus het station ook wel kon uittekenen, maar ook omdat het over mensen ging die ik vaak kende. En dat zullen vele KZ'ers 'op leeftijd' met mij gemeen hebben.

    Het maakt het lezen tot een aparte ervaring als je dat ook zo voelt en daarom delen 'wij van de redactie' het en dit uiteraard in overleg met de familie. We beginnen nu met twee dagen van september en omdat er in het dagboek regelmatig ook wel dagen overgeslagen worden komen we vanzelf steeds dichter bij de echte dagen, dat het nu 77 jaar geleden allemaal echt gebeurde.

    Velen van ons kennen ook de gedenkplaat voor erevoorzitter Jan Groot, die in 1944 al vermoord was, maar daar waren toen nog geen details over bekend. Het dagboek beschrijft een ander deel van het dagelijks leven van toen en helpt ons vast wel wat extra waardering te hebben voor de bijzondere en ook per saldo toch ook weer zeer luxe omstandigheden van ons huidige dagelijks leven.

    Het kan natuurlijk heel goed zijn, dat deze teksten je niet boeien. Daarom hebben we ze ook op een aparte plek gezet. Als je interesse hebt klik je vanaf nu even dagelijks op 'Koog-Bloemwijk', het station waar de familie Kat heel lang op uitkeek en waar toen - en dit in flinke tegenstelling met nu - in september 1944 nog maar af en toe een trein langs kwam...

    Als je wilt meelezen kun je hier klikken of in de komende weken/maanden op de afbeelding van het klassieke station Bloemwijk op de hoofdpagina.

    PH