Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

De Week van de Scheidsrechter - over fluiten met plezier

 
In de hele sportwereld is er dezer dagen weer aandacht voor De Week van de Scheidsrechter. En terecht. Er zijn gelukkig steeds meer sporten waarin men zich realiseert, dat de slechte voorbeelden van over het paatd getilde voetballers met veel te grote monden alleen maar gecorrigeerd kunnen worden door voortdurende aandacht. Aandacht voor redelijkheid en billijkheid. Aandacht ook voor het corrigeren van mensen langs de kant, die het allemaal beter denken te weten. Maar die daarmee ook veel sfeer verknoeien.
 
Er zijn zoveel aardige ervaringen als je er voor open staat. Een paar voorbeelden:
 
- een aantal jaren terug floot ik eens een jeugdwedstrijd en na afloop kwamen de twee leidsters van de tegenpartij naar mij toe met de mededeling 'Wij vinden u een heel lieve scheidsrechter'. Nee, niks geen 'gemaar' er achter aan, alleen dat, ik kan er nog wel om grinniken
 
- een tijdje geleden was ik te gast bij een zaalhandbalfinale. Een topwedstrijd van de mannen van Kras Volendam. De wedstrijd werd gefloten door twee echt niet grote dames. Er is toch altijd al heel weinig kritiek tijdens deze keiharde wedstrijden, maar ik was toch nieuwsgierig, dus na afloop stapte ik naar die dames toe, vertelde uit welke sport ik kwam en vroeg 'Hebben jullie wel eens problemen met die mannen?'. Het simpele antwoord was 'Natuurlijk niet, hartstikke leuk om te doen!'.
 
- Kort geleden zochten we een scheidsrechter voor een van onze seniorenwedstrijden en Linda citeerde Pippi met 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan...' En dat bleek ook zo te zijn!
 
Het zit 'm dus niet in de hardheid van de sport, want het gaat bij zaalhandbal en rugby heel wat harder toe dan bij voetballers als Neymar & Co. Het zit 'm in de chronische behoefte om gelijk te hebben. Veel meer een mannenbehoefte dan een vrouwenbehoefte trouwens.
 
Niet iedereen vindt fluiten leuk, dat is nu eenmaal zo. Dat merken wij ook bij het opleiden van de nieuwe scheidsrechters. Sommigen zeggen: "Ik ben er niet bang voor, maar het is gewoon mijn ding niet' en dat kan natuurlijk. Dat verhindert niet, dat je evengoed de regels goed moet kennen en dan kun je ook af en toe eens een wedstrijdje fluiten. Net zoiets als afwassen, het moet gewoon gebeuren.
 
Maar als we allemaal normaal met de scheidsrechter omgaan - en dan bedoel ik ook ècht allemaal - dan wordt het voor de twijfelaars gewoon ook leuk om te doen.
 
Het is om die reden, dat het KNKV ook veel werk maakt van KorfbalmasterZ en dat wij daarin meedoen. Deze week verscheen daarover op de KNKV-site ook een stuk tekst, waarin onze mening hierover werd weergegeven. Je kunt het hier teruglezen en als het je er toe aanzet om ook eens, net als - bijna -  al onze seniorenspelers plus flink wat A- en B-jeugd naar korfbalmasterz.nl te kijken, prima!
 
En verder gaan we gewoon voort met het bevorderen van wederzijds plezier en ons normaal gedragen, ook zonder video-arbitrage. Toch?
 
PH
 
 
 
 
.