Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

De Orkaan en hoe wij ervoor staan

 
Vorige week verscheen in de Zaanse internetkrant De Orkaan een tekst over hoe 'de korfballerij' het doet in de Zaanstreek. Eric Piets zond het door ter informatie en het is inderdaad de moeite waard om het even goed tot je te nemen. Het artikel bevat ook heldere statistieken. Die zouden we hier natuurlijk over kunnen nemen, maar dat is niet netjes in relatie met copyright en zo, dus klik even door naar  De Orkaan en je krijgt het mooi in beeld.
 
 
KZ de grootste van de Zaanstreek, kunnen we nu tevreden achterover leunen? Dat zou wel een beetje simpel zijn! Want je moet ook een beetje door de cijfers heen kijken om de realiteit te zien. We doen eigenlijk te weinig aan gerichte benadering van de jeugd in de directe omgeving en drijven vooral op het schoolkorfbal, waar nu voor het eerst een complete school ontbreekt. Dat is link, want een goede plek in de directe omgeving is erg belangrijk.
 
Wij hebben wel het plezier dat veel senioren kennelijk langer blijven spelen dan elders, maar de meeste groei komt toch uit de recreantengroep. Prima, maar we moeten toch vooral erg attent op de lokale jeugd zijn. Het kindertal loopt nog steeds terug en des te belangrijker om je procentuele plek minimaal te handhaven of liever uit te breiden en dat gaat niet vanzelf.
 
Er zijn ontwikkelingen die je kunt zien aankomen, want de aantallen kinderen zijn geen verrassing meer. Als ze bij ons komen zijn ze al minimaal vijf jaar oud en de geboortecijfers van hun jaren zijn dus al een paar jaar bekend. Concurrentie van andere sporten is lastiger, maar moet een inspiratiebron vormen voor nieuwe ideetjes en kansen. De nog steeds doorgaande verschuiving richting de zaterdag is 'een uitdaging', die ik vroeger nooit heb voorzien.
 
Als je naar de directe omgeving kijkt is het wonderlijk, dat ZKC zich goed handhaaft, terwijl ZKV en Roda gestaag verder zakken. Je zou zeggen dat dat toch vooral aan inzet op het behouden van je plek in de omgeving/bevolking moet terug te voeren zijn. Dat Furore het goed doet is niet verbazend: een mooie plek in een flinke nieuwe wijk is een prima basis. Daar weten wij alles van!
 
Als we onze blik wat ruimer afstellen, dan zie je pas goed dat er flink wat clubs in problemen komen. Om een beetje basis te hebben moet je toch wel minstens twee keer zoveel jeugdploegen als seniorenteams hebben. Dat lukt in de Zaanstreek nog wel goed, behalve bij Zaandam Zuid. Maar kijk je naar Rohda (5 om 5 en geen B1 meer), Blauw-Wit ( 6 om 9, maar geen A1 meer), Purmer ( 5 om 5, geen A-team) en Ados (4 om 5, geen B-jeugd en geen E- en F-teams) dan zie je dat er problemen genoeg in de directe omgeving zitten, terwijl je in plaatsen als Purmerend en Hoorn toch genoeg mogelijkheden zou verwachten.
 
Er is kortom alle aanleiding om ons zo duidelijk mogelijk op te stellen en ons te realiseren, dat er met tevreden achterover leunen niets tot stand gebracht werd en wordt. Dat weten wij al 109 jaar... Vooruit kijken en actief blijven!!
 
PH
 
 
 
.