Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

4 mei 2019


Vanwege de dodenherdenking afgelopen zaterdag legden we bloemen bij de plaquette van de heer Jan Groot, erevoorzitter van onze vereniging. Zijn
gedenkplaat staat sinds enige tijd weer zichtbaar op ons huidige terrein en is afkomstig van het monumentje op 'het oude veld' aan de Sportstraat. Nadien hing het 44 jaar in de hal van ons vorige clubhuis.

Jan Groot maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet en werd door verraad in 1941 gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Na 11 maanden gevangenschap werden hij en andere gevangenen op transport gesteld naar Duitsland. In 1942 sprak 'de rechtbank' in Duitsland het doodvonnis uit. Jan Groot had zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan "Spionage und Begünstiging des Feinds". Op 4 juni 1943 werd hij geëxecuteerd tegelijk met een aantal medestanders in hun verzetsgroep, die naderhand de naam 'Stijkelgroep' heeft gekregen.

Op 4 mei staan we stil bij de gevallenen in de oorlog. We gedenken de moed die Jan Groot en mede-verzetsstrijders hebben getoond.
 
Corrie Noom, voorzitter
 
 
Meer informatie over de Stijkelgroep vind je op de speciale website. Eerdere teksten gedateerd op 4 mei vind je hier en op deze plaats en hier.
 
 
.
 
 
.