• Maar dat klopt toch niet? Helaas wel...


  Het oplettende lezertje heeft wellicht de competitiestand bij KZ/Thermo4U 2 t/m 6 op deze website bekeken en bijvoorbeeld bij het 2e gedacht 'Wat raar! Twee keer gewonnen en toch maar twee punten??'.

  Helaas is dat waar, maar het verdient wel enige uitleg en die vind je hieronder:

  1. Je kunt in de competitie strafpunten krijgen als je regels overtreedt. Bijvoorbeeld: als je in een juniorenteam een senior-speler laat mee doen, dan overtreed je de regels van de leeftijden. De wedstrijd wordt ongeldig verklaart, moet overgespeeld worden, maar je krijgt een boete en twee strafpunten in mindering. Zo zijn er nog wat min of meer soortgelijke straffen, allemaal bedacht om te zorgen dat iedereen sportief blijft en zich aan de regels houdt.

 • 2. In de laatste 10 tot 15 jaar is daar een nieuw probleem bijgekomen: het tekort aan scheidsrechters. In eerste instantie probeerde men dat vriendelijk met gesprekken op te lossen, maar dat hielp niet. Vervolgens is het KNKV begonnen met een boetesysteem: er is een exacte administratie van welke scheids voor welke club wedstrijden in de sectoer Wedstrijdsport fluit en voor de sector Breedtesport moeten de clubs zelf zorgen.

  In het begin hielp dat wel, maar na enige tijd accepteerden de grotere clubs de boete maar en was het probleem nog steeds niet weg. Dus begon men in 2015 met een andere opzet, de Rompregeling Arbitrage en daarin is opgenomen, dat clubs voor te weinig geleverde scheidsrechters in eerste instantie boetes krijgen, maar als de aantallen oplopen worden er ook strafpunten uitgedeeld. Om de competitievervalsing binnen de perken te houden blijven de eerste teams van elke club daarbuiten, maar alle volgende seniorenteams in de sector Top- en Wedstrijdsport niet. En naar mate het aantal niet geleverde scheidsrechters oploopt geldt dat ook voor het aantal strafpunten.

  Helaas zaten wij ook op dit gebied bij de top van Nederland, want als je teams zoals ons 1e, 2e en A1 in de top van Nederland mee doen, dan zijn er vaak ook twee scheidsrechters per wedstrijd nodig en dat wordt allemaal meegeteld. En bij ons tellen ook de in de Wedstrijdsport uitkomende jeugdteams mee, zoals A2, B1, B2, C1, C2 en D1. Dat alles leidde ertoe, dat wij voor het nu lopende veldseizoen te maken hebben met zes strafpunten, wegens in de vorige veldcompetitie te weinig geleverde scheidsrechters. Dat zijn er dan twee voor ons 2e en eentje voor het 3e, 4e, 5e en 6e.

  Wij hebben al jaren moeite met het leveren van voldoende arbiters, maar het achterliggende veldseizoen was extra lastig, dordaat meerdere van onze scheidsrechters een tijd waren uitgeschakeld door blessures etc. Er moet in elk geval hard aan gewerkt worden!