• Hoe gaat het eigenlijk met ons? - deel 1

  Dat is een vraag waar je veel kanten mee op kunt, maar nu het toch vakantie is en veel lezers inderdaad veel kanten op zijn is het voor een thuisblijver als uw redacteur een aardige gelegenheid om eens een overzichtje te maken en zo een antwoord te krijgen op deze vraag: hoe gaat het eigenlijk met ons?

  ‘Ons’ is in dit geval een rekbaar begrip en daarom verdelen we de beschouwing dan ook over een paar dagen om de diverse facetten eens rustig in ogenschouw te nemen. We beginnen dicht bij huis en ‘ons’ is dan onze eigen vereniging. Als vergelijkingspunt houden we aan het seizoen 2016-2017 ten opzichte van nu, bij het begin van het seizoen 2022-2023. Die keuze heeft een praktische kant, want 2016-2017 was het laatste seizoen dat onze competities voor de sector Breedtesport nog niet landelijk geregeld werden, maar het ging wel die kant op en ik had daarom in mijn archief nog een bestand met alle teams, inclusief dameskorfbal. Daarover later meer.

  Doen wij als KZ/Thermo4U het eigenlijk goed?
  Mwoahh, daar kun je verschillend naar kijken. Als je naar de resultaten van onze topteams kijkt is er weinig te klagen. Wij doen mee in de top en dat al 16 jaar en dat geldt ook voor onze jeugdteams. We hebben een zonder meer uitstekende accommodatie, al is die qua zaal niet ons eigendom en hebben wij daarom af en toe problemen met het regelen van zaaltrainingen op fatsoenlijke tijden.

  Maar waarom hebben wij nu dan maar 33 teams en geen 40, zoals in 2016?
  Natuurlijk zijn er altijd excuses, zoals ‘corona’ en ‘het is een andere tijd’. Dat laatste maakt wel, dat we niet meer zo gauw foldertjes door de brievenbus proppen en dat we dus andere manieren moeten vinden om mensen te trekken. Als je al heeeeel lang bestaat ga je makkelijk denken, dat de wereld om je heen dat ook weet en dat is een vergissing. Je moet jezelf dus voortdurend weer onder de aandacht brengen.

  Het is heel goed, dat we in de achterliggende maanden begonnen zijn met een project om via de scholen meer aandacht te krijgen voor onze sport, gewoon door het te doenKorfbalKids werd ingeschakeld en dat lijkt een goede keuze geweest te zijn. Met een klikje leer je meer over dit jonge bedrijf. En op die weg moeten we zeker voort, al moet je je ook realiseren, dat je gevallen gaten uit het verleden er niet mee dicht krijgt. Het heeft geen zin om leden te gaan winnen bij de 13- en 14-jarigen, want die hebben hun keuze al lang gemaakt. Voortdurende actie in de groep 6 tot 10 jaar is nodig.

  Maarrrrr, we hebben dan wel minder teams, toch hebben we zeker niet minder leden, integendeel. En dat komt onder meer dan weer, omdat wij wel actief waren in de groep 55+. Er zijn inmiddels al een paar groepen van deze ‘recreanten’, die allemaal op hun eigen niveau gebruik maken van de faciliteiten. Omstreeks 2016 zaten we op iets meer dan 500 leden en inmiddels gaat dat in de richting van de 600. Dus doorgaan, vooral doooorgaan…

  Volgende keer meer over de omgeving.