• Geen cadeautjes voor KZ in het Sinterklaasweekend

  ‘Je schrijft vooraf, wat je hoopt dat er niet gaat gebeuren’, zo sprak teammanager Lisa van Tongeren gisteravond na de thuisnederlaag tegen Blauw-Wit. In de voorbeschouwing heeft u kunnen lezen dat KZ gisteravond misschien wel voor het eerst echt getest zou kunnen gaan worden. Het is tegen Blauw-Wit immers altijd spannend. En dus was de voorbereiding goed, KZ wilde immers niet voor een verrassing komen te staan.

  Maar die verrassing, die kwam er wel. Alhoewel, zo leek het in ieder geval. Coach Erik van Brenk van de Amsterdammers, sprak voor de wedstrijd duidelijke taal: ‘wij gaan achterverdedigen en het spel vertragen’. Want ook in Amsterdam hadden ze gezien dat KZ de afgelopen twee weken volle bak, op hoge snelheid en met veel energie uit de startblokken was geschoten.

  Zo gezegd, zo gedaan door de Amsterdammers. En zo stond KZ na ongeveer 10 minuten nog op 0 goals en keek het daarna tegen een 1-5 achterstand aan. Dat was wel even andere koek na de eerste 10 minuten tegen Dalto (9-0) en ook de tien minuten in Gorredijk. KZ vocht zich terug, maar op dat moment wist de trouwe fan al: dit wordt een lastige avond.

  En een lastige avond werd het ook. Het ‘oplossen’ van het achterverdedigen lukte helaas niet al te goed. KZ schoot geen hoog afrondingspercentage en kon zo het Amsterdamse plan niet afstraffen. In het ene vak werd Kriek volledig vrijgelaten, de pass naar de rebound werd bijna onmogelijk gemaakt en Out werd in de paalzone gemanouvreerd. Daar was Out dan wel weer heer en meester, met bijna alle aanvallende rebounds in zijn voordeel.

  Met veel rebounds kon KZ dan ook veel herhalen. Ze kwamen gisteravond tot circa 40 meer pogingen dan de Amsterdammers, maar het mocht allemaal niet baten. De percentages waren simpelweg niet goed genoeg.

  Coach Tim Bakker bracht laat in de tweede helft een aantal keer Marjolijn Schenk in de aanval en die deed dat niet onverdienstelijk. Ook Matté Lipke en Emiel de Kruijff probeerden hun team nog op sleeptouw te nemen met beide 2 goals. KZ bleef knokken voor wat het waard was en speelde een echte vechtwedstrijd, er moest geknokt worden voor elke bal en elk doelpunt. Het bleef daardoor in ieder geval spannend tot het einde. De neutrale toeschouwer zal ongetwijfeld van de spanning (niet van het spel) genoten hebben.

  16-16 stond op het scorebord met nog ongeveer een minuut te spelen. Een vrije bal in het vak van Hoorn, de reservespelers gaan er al stiekem (hoopvol?) bij staan. Maar er wordt gemist en de rebound is voor Blauw-Wit. Er komt een vrije bal voor de Amsterdammers, met nog 4 seconden op de klok. Een déjavu voor Blauw-Wit, dat ook vorige week in die laatste seconden wist te winnen.

  Er kwamen nog een time-out en een wissel in die laatste seconden en vervolgens was het Mike van der Reep die uiterst koelbloedig een mooie one-hander vrije bal erin legde. Zo wist Blauw-Wit wederom een overwinning uit het vuur te slepen in de dying seconds van de wedstrijd.

  Een zure appel, waar de ploeg doorheen zal moeten bijten. Want wat hadden ze deze belangrijke punten in de strijd om een plek in de kampioenspoule graag in de Koog gehouden. Volgende week wacht Fortuna, zondag in Delft. Coach Tim Bakker was helder na afloop: volgende week wordt een hele andere wedstrijd, die in ieder geval qua plannen in niets op gisteravond zou lijken.

  Dan hopen wij met elkaar vanaf de bank of de eettafel (de aanvangstijd is zondagavond 18:00 uur), dat het wie weet ook, tot een ander resultaat zal leiden!

  Luna Boerhout.

  Foto: Marco Spelten