• Verplicht vrijwillig.

  Toen ik een jaar of 18 was werden mijn ploeggenoten en ik gevraagd om spelsituaties op de foto vast te leggen. Situaties die wel of niet een overtreding waren. Die foto’s werden op een dia overgezet en dienden als lesmateriaal voor de scheidsrechtercursus.

  Zo zag ik mijzelf terug tijdens de lesavonden. Cursusleider de heer G. Mulder toonde de beelden en als cursist moest dan worden beoordeeld 'goed of fout'. Uiteraard was het spelregelboekje ook cursusmateriaal. Daarnaast mochten wij naar de verhalen luisteren van de oud-speler van de kampioensploeg K.Z.1 van 1934.

  Vervolgens ben ik aan de slag gegaan. Naast veel jeugdwedstrijden ook vele wedstrijden op neutraal gebied. In die tijd was ik speler van KZ 1, gaf trainingen, voorzitter jeugdbestuur, etc. etc.

  Het is voor mij daarom onbegrijpelijk, dat er zoveel leden zijn die zeggen geen tijd te hebben om een wedstrijdje te fluiten. Een vereniging van bijna 600 leden, die niet voldoende scheidsrechters kan leveren. Ik ben geschrokken van het bedrag wat KZ aan boetes moet betalen. Bovendien hangt ons strafpunten voor een aantal ploegen boven het hoofd.

  Gelukkig zijn er veel vrijwilligers. Maar er zijn ook genoeg leden, die alleen maar een wedstrijdje spelen en dan 'verplicht vrijwillig' (klinkt leuk) bijvoorbeeld kantinedienst moeten doen. Zelfs dat is soms nog te veel en dan betalen ze liever een boete. Hoeveel hebben er niet een scheidsrechterdiploma gehaald en doen er niets mee?

  Iedere week is het leuren om ieder jeugdteam van leiding te voorzien. Ik was gestopt, maar uit armoede ben ik met mijn krakende heupen maar weer de E- of F-ploegjes gaan fluiten. Ik heb er plezier in, maar het is toch geen gezicht, zo'n ouwe zak tussen dat grut te zien lopen...

  Iedere week zien wij Frank de Jager op ons veld een wedstrijd fluiten. Hij woont in Westzaan en heeft alleen de beschikking over een fiets. Aldus heeft hij de afspraak gemaakt neutraal binnen een bepaalde straal jeugdwedstrijden te fluiten. Zo verdient hij voor Roda de nodige punten.

  Waarom hebben wij naast het beperkte aantal scheidsrechters dat neutraal fluit ook niet een aantal, die in de Zaanstreek de jeugd van Groen-Geel, ZKV, ZKC etc. van een scheidsrechter kunnen voorzien? Zal ons een flink aantal punten opleveren en dan kan het geld van de ontlopen boete aan andere zaken worden besteed. Scheidrechters die zijn afgehaakt, omdat er te veel commentaar kwam of ze te ver moesten reizen, moeten hier eens over nadenken.

  Zolang er geen oplossing komt blijf ik mijn best doen. Misschien word ik de eerste gemotoriseerde rolstoel – of rollator scheidsrechter.

  Ruud Gruijs