• Een rare tijd… (1)

  Al een aantal dagen verschijnt er geen enkel bericht op deze site en dat zint de redactie natuurlijk niet. Daarom vanaf vandaag in elk geval één dagelijkse bijdrage over uiteenlopende onderwerpen.

   

  Wordt het nog wat met de zaalcompetitie?

  Dat is een relevante vraag natuurlijk. Alleen de Korfbal League en Reserve League draaien nog door, maar de rest ligt stil. Hoe lang kan dat nog voor er ook – net als vorig jaar - een definitieve streep door deze zaalcompetitie gaat? Wel, dat verschilt nogal per groep.

  Het simpelste ligt dat eigenlijk voor de sector Breedtesport, dat is voor ons senioren 7 t/m 10, A3 en A4, B3 en B4, C3, C4, C5 en alle D-, E- en F-teams behalve D1. Voor die groep geldt geen promotie/degradatie-regeling, want zij worden ingedeeld naar sterkte op basis van een complex puntensysteem. Naar gelang er minder wedstrijden zijn gespeeld wordt dat systeem ook wel onduidelijker, maar voorlopig kun je nog aardig vergelijken met de veldresultaten. Zou er dus bijvoorbeeld vanaf 1 februari weer gespeeld mogen worden, dan is inhalen van alle wedstrijden geen optie meer, maar de rest kun je spelen om in elk geval het plezier van de wedstijden weer te beleven.

  In de sector Wedstrijdsport ligt dat anders, want daar is natuurlijk wèl sprake van de ‘P/D-regeling’ en die kun je alleen fatsoenlijk benutten als je tegen alle beoogde tegenstanders een uit- en thuiswedstrijd hebt gespeeld. Gaat dat nog lukken? Wel, dat is nogal twijfelachtig, want…

  1. Er is in de meeste afdelingen nog maar één wedstrijd gespeeld door de corona-maatregelen en in sommige twee, maar dat alleen als er afgesloten moet worden met play-offs en finales
  2. Door de huidige maatregelen vervallen er sowieso vier wedstrijdweekends
  3. Bij de huidige stijgingen van besmetting, waarover meer in de komende dagen, is het niet waarschijnlijk dat er vòòr 31-1 begonnen wordt en dan zijn er dus nog drie speelronden vervallen
  4. Kun je dan een incomplete competitie spelen en daar promotie en degradatie van laten afhangen? Dat lijkt mij niet, maar inhalen kan soms wel, maar vaak ook niet, omdat sporthallen midweeks vaak door meer sporten gebruikt worden en er, zeker als er ook voor de jeugd ingehaald moet worden, gewoon te weinig speelbare uren zijn. Een wedstrijd voor het 3e in Friesland met aanvang 21.15 en dan op dinsdagavond laat weer terug…
  5. Misschien is het een optie om een totale herindeling te maken en alle klassen in tweeën te splitsen tot vier teams per klasse, maar dan moeten we eerst weer meer weten over de nabije toekomst en dat is nog erg onduidelijk.

  Als er een streep door moet, dan heeft dat ook weer consequenties voor de Korfbal League, want daar is sprake van een versterkte degradatie. Echter, als daar drie of vier ploegen uitgaan, maar er is geen promotie, dan wordt alleen het probleem van teveel wedstrijden verplaatst naar de Hoofdklasse en dat schiet dus niets op.

  Al met al zal ook de competitieleider alle cijfertjes en besluiten met grote belangstelling volgen en hij zal ons in de komende weken wel berichten welke keuzes gemaakt worden.

  PH