• Een nieuwe opzet van de veldcompetitie

  Update van 9 september over de nieuwe P/D-regeling
  Vandaag maakte het KNKV de nieuwe promotie/degradatie-regeling bekend voor het morgen startende veldseizoen. Men gaat inderdaad doorzetten naar de nieuwe opzet volgend seizoen voor de senioren.

  De consequentie van de - hieronder leesbare - op 13 augustus gepubliceerde keuze is, dat afscheid genomen wordt van de pyramidevorm van de competitie (dus 2x Hoofdklasse, $x Overgangsklasse, 6 of 8 keer 1e klasse) en dat de aantallen gelijker worden om extreme degradatie te voorkomen bij afdelingen van vier. Dat betekent in dit eerste aanloopseizoen concreet voor KZ/Thermo4U 1 en 2, dat zij in het vandaag beginnende veldseizoen niet kunnen degraderen. Wel blijven natuurlijk de regels richting het Kampioenschap van Nederland gelijk.

  Voor het 3e, 4e, 5e en 6e is de betekenis heel verschillend. Het 3e en 4e spelen nog op een niveau dat veel breder gaat worden, terwijl dat voor het 5e en 6e niet zo is. Dat betekent, dat...

  a. Ons derde wonderlijk genoeg de Reserve Hoofdklasse over zou kunnen slaan en meteen kan promoveren naar de Reserve Ereklasse, maar dan moeten ze op de eerste of tweede plaats eindigen. Alleen als ze laatste worden blijven ze in de Reserve Overgangsklasse en in alle andere gevallen schuiven ze door naar de Reserve Hoofdklasse (want die gaat van 2x8 teams nu naar 8x4 teams in 2023-24.

  b. Ons vierde heeft in de Reserve 1e klasse de meeste opties: als ze kampioen worden komen ze in de Reserve Hoofdklasse. De drie daaronder schuiven door naar de Reserve Overgangsklasse met nog een optie voor nr 5. De andere nr 5 plus de nrs 6 en 7 blijven in de 1e klasse en de nr 8 zakt naar de 2e klasse. Bent u daar nog?

  c. Ons vijfde heeft weer een iets ander perspectief in de Reserve 2e klasse. Daar schuiven de nrs 1 en 2 plus de 12 beste nrs 3 door naar de Reserve 1e klasse. De rest blijft in de huidige klasse met uitzondering van de nr 8, want die zakt naar de Reserve 3e klasse.

  d. Bij ons zesde in R4J blijft het eigenlijk het meest normaal: de kampioenen en de acht beste nrs 2 promoveren naar de Reserve 3e klasse en de rest blijft gezellig waar ze zijn.

  Bij de jeugd verandert er op het eerste gezicht nog niet veel. De regeling voor A1, A2, B1, B2, C1, C2 en D1 vind je hier op de KNKV-site en dan even doorklikken naar 'Gemengde competitie veld 2022-2023'. Voor de overige jeugdteams plus senioren 7, 8, 9 en 10 gelden de regels uit de Breedtesport, dus dat wordt steeds per seizoen door de competitieleider bekeken aan de hand van de sterkte van de teams.


  Oorspronkelijk bericht van 13 augustus.
  Recent kwam er bij de clubs een e-mail vanuit het KNKV over dit onderwerp. Er is in de achterliggende maanden veel overleg geweest tussen bond en clubs. De oorzaak ligt in wensen vanuit clubs: enerzijds wil men, dat er meer rekening gehouden wordt met schoolvakanties en dergelijke, maar als daardoor de competitie uitloopt tot bijna eind juni, dan levert dat weer problemen op. De logische conclusie is dan: iets minder wedstrijden, want door een andere opzet van de veldcompetitie kan de zaalcompetitie eerder beginnen, waardoor het reguliere seizoen begin juni afgerond kan zijn. Dus meer tijd voor kampen, toernooitjes etc.


  Door corona is er in de afgelopen zaalcompetitie al in deze nieuwe competitievorm, poules van vier teams met dus zes wedstrijden, gespeeld.  Uit de eind mei/begin juni gehouden peiling over deze opzet bleek de uitkomst dat merendeel van de verenigingen hier achter staat. Op deze peiling heeft 63% van de verenigingen, uitkomend in het wedstrijdkorfbal, gereageerd. Daarvan waren er 37% tegen en dus een meerderheid voor deze nieuwe competitievorm. Daarmee is er voldoende draagvlak om deze vorm vaker in te gaan zetten.

  De veldcompetitie wordt met ingang van het seizoen 2023/2024 een competitie die uit twee gesplitste veldcompetities bestaat, dus één volledige competitie met vier teams in september/oktober, plus een nieuwe volledige competitie met vier teams na afloop van de zaalfase. Deze opzet is gelijk aan die van het breedtekorfbal. De eindstanden in de poules van de najaarscompetitie bepalen de inrichting van de niveaus in de voorjaarscompetitie. Hiermee wordt  gerealiseerd dat de teams zoveel mogelijk wedstrijden spelen tegen teams met een vergelijkbaar niveau. Door het spelen in poules van vier, speel je per competitie twee wedstrijden minder.

 • De uitwerking van de standaardklassen hiervan is terug te vinden in deze bijlage. De uitwerking voor de reserveklassen en de jeugd zal op dezelfde wijze plaats gaan vinden. De detailuitwerking komt terug in de promotie/degradatieregeling die vlak voorafgaand aan de start van de veldcompetitie gepubliceerd zal gaan worden.

  Een paar praktische opmerkingen
  Voor de Ereklasse gaat deze opzet een wonderlijke uitwerking hebben, want het aantal teams wijzigt van 12 naar 32, dus eigenlijk schuift de gehele Hoofdklasse door, plus nog vier Overgangsklassers. De competitieleider puzzelt nog hoe de P/D-regeling eruit moet gaan zien. Het is echter ook lastig om bijvoorbeeld vier Ereklassen van vier te hebben en dan daaronder acht Hoofdklassen, want dat betekent dan weer dat jaarlijks de helft van alle ereklasseteams zou degraderen. We wachten maar even af hoe dit in de P/D-regeling gerealiseerd gaat worden.

  Een ander voordeel is, dat de nieuwe indeling weer wat meer opties geeft om de reisafstanden in de lagere regionen te beperken. In groepen van vier teams kun je ze eerder in de buurt houden dan bij groepen van acht en dat ging de laatste jaren wel steeds meer wringen.

  Kortom, nieuwe ronde nieuw geluk. Gewoon proberen en als het niet bevalt kunnen we altijd weer aanpassen.