• Een In Memoriam voor Berta

  Vorige week overleed Berta Breebaart op 77-jarige leeftijd. Dit zo schrijvende realiseer ik mij natuurlijk, dat dit vrijwel niemand binnen onze vereniging iets zegt, maar mij wel, want Berta is een van de weinige Beemsterlingen van mijn generatie, die ook bij KZ gespeeld heeft, maar dan natuurlijk wel lang geleden. De naam Breebaart is in de Beemster bekend, maar in de Zaanstreek vermoedelijk niet zo, maar Berta’s eigen familienaam was Luinge en dan gaat er bij generatiegenoten een lichtje op.


  Toen schrijver dezes een paar jaar op School A zat, de lagere school in Koog, die later de Lindenboomschool ging heten, toen werd er als opvolger van Meester van der Weide een nieuw hoofd aangesteld en dat was Meester Luinge. Die had zover ik weet drie kinderen, die allemaal gingen korfballen. De oudste zus, wier naam mij zo gauw niet te binnen schiet, en oudere broer Roel waren goed in onze sport, maar Berta had dat niet in zich.

  Zij bleek heel andere talenten te hebben, maar dat was in het begin niet duidelijk. Broer Roel vertelde mij eens: ‘Bij ons thuis was het een beetje een tutje. Heel lief, maar ze vond van alles vies, maar toen ze later op de boerderij ging wonen sjouwde ze zonder problemen en heel vrolijk met biggetjes onder haar armen door de varkensstal. Wij keken onze ogen uit!’.

  Die boerderij, dat kwam omdat ze haar echtgenoot Piet Breebaart leerde kennen en die had een grote boerderij in de Beemster, met alles erop en eraan, en daar kwamen de talenten van Berta geheel tot ontplooiïng en daar werd ze ook moeder van drie kinderen.

  Onze sport speelde dus geen grote rol in haar leven, maar zij was ook na al die jaren nog steeds donateur en ook een regelmatige bezoeker van de 55plus-avonden, zoals die ook komende vrijdag weer gaat plaats vinden. Maar deze keer en voortaan helaas dus zonder Berta.

  Berta is op zaterdag 7 mei bijgezet in het graf van haar echtgenoot, die reeds in 2011 overleed, op de begraafplaats te Middenbeemster.

  PH