Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Waarom het leuk is om scheidsrechter te zijn?

18 apr. 2018 Afgelopen dinsdag was de selectie aan het rugbyen... Wat? Ja echt waar, Rugby. Maak je maar geen zorgen, voor zover ik weet is er niemand geblesseerd geraakt, en vonden ze het gaaf om deze sport te mogen proberen. Ik doe natuurlijk nog niet mee en dan raak je natuurlijk over allerlei onderwerpen aan de praat, zo ook over scheidsrechters. Voor mijn blessure floot ik 1 keer in de maand een zaal wedstrijd en tijdens de veldcompetitie bijna elke week. Na wat gepraat over hoe het nou in andere sporten gaat - en dat die het soms iets beter voor elkaar hebben dan wij - kwamen wij op de vraag 'hoe kan dat nou'? Ik wil niet zeggen dat andere sporten niet scheidsrechters te kort komen, maar dan heb ik het over de manier hoe respectvol andere sporters - kijk maar naar handbal en hockey - met de arbitrage omgaan, als ik het zo netjes even mag zeggen. Niet tegen de scheids in gaan of schelden, noem het maar op, dat is dus misschien waarom mensen niet kiezen om een wedstrijd te willen fluiten.

Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen: als je begint bij de E-& F-jeugd dan komt dat niet vaak voor. Meestal zijn het fanatieke ouders die je hoort. En ja, dat kan ‘vervelend’ zijn, maar met een lolletje kom je ver. De kinderen willen gewoon korfballen en denken alleen maar aan winnen en doelpunten maken. We kwamen er ook op dat je voor die kinderen geen scheidsrechter bent, maar eigenlijk meer een spelbegeleider. De kinderen leren korfballen, vinden het leuk en wat is er dan mooier dat jij ze mag helpen om het spelletje te laten snappen? Je begeleidt ze eigenlijk de hele wedstrijd, af en toe zet je een kind even snel op de goede plaats of wijs je even naar de plek waar ze het beste naar toe kunnen lopen.

Dus... vind je het leuk om een wedstrijd te fluiten, laat het ons weten! En weet je wat het ook is..., hoe meer 'spelbegeleiders' zich aanmelden, hoe minder vaak je 10 uur ’s ochtends hoeft op te staan. Niet schrikken van 10 uur, ik ben totaal geen ochtendmens, maar ik stond ook vrijwel altijd met een lach op mijn gezicht. Want je kan echt genieten van sportende kinderen, die aan het einde van de wedstrijd jou een handje geven met de vraag: 'Wilt u volgende week ons ook fluiten? U floot zo leuk'...

Sanne

Laatste blogs

  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.