Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Week van de scheidsrechter 2019

10 okt. 2019
Ik moet oppassen met wat ik schrijf, want “Big brother keeps watching you 2019" in plaats van 1984. Maar men moet maar bedenken, dat ik, zoals al eens eerder geschreven, nog steeds achter de woorden van 'Dirty Harry' sta; “Opinions are just like assholes, everbody has one.”

Wel sta ik volkomen achter “De week van de scheidsrechter”. Wij kunnen niet voldoende aandacht schenken aan dit jaarlijks terugkomende probleem: Hoe krijg ik voldoende scheidsrechters en hoe krijg ik voor al die wedstrijden een fluitist.

Zelf heb ik met veel genoegen ruim 50 jaar gefloten. Erg veel voor de vereniging, maar ook neutraal op vele velden in Noord-Holland. Helaas laten de benen het af en toe afweten, anders had ik nu ook nog graag een jeugdwedstrijdje voor mijn rekening genomen. Niets is mooier dan tussen die enthousiaste jongelingen te lopen en ze te helpen met hun sport. Dankbaar is het ook als na afloop de hele ploeg je komt bedanken voor het begeleiden. Jammer genoeg vergeten onze coaches te vaak de spelers te sturen op dit gebied.

Ik startte met fluiten alleen op het veld, want van een zaalcompetitie had men nog nooit gehoord. Ik speelde al in K.Z. 1. Dus een dubbelfunctie. Als jongeling heb ik mijn enige rode kaart uitgedeeld. Verder heb ik in mijn carrière nooit meer iemand op geel of rood getrakteerd. Het was in een wedstrijd tussen Stormvogels 1 en Groen Geel 4. Eén van de oude rotten van Groen Geel was het niet altijd eens met mijn beslissingen. Ik had hem al een paar maal gemaand zich rustig te houden. Tot op een gegeven moment hij mij toevoegde “Wie denk je wel dat je bent, snotneus”. Daar ik niet verkouden was heb ik hem toen maar gevraagd het veld te verlaten. Later kreeg ik te horen wat voor straf hij had gekregen. Dat vond ik zo een lachertje, dat ik heb besloten nooit meer geel of rood uit te delen.

Een paar jaar later werd voor het eerst in de zaal gekorfbald. Gezien de beperkte ruimtes - in de Zaanstreek konden wij eerst alleen maar in de Wormer sporthal terecht - werden er veel wedstrijden op doordeweekse avonden gespeeld. Ik floot dan regelmatig op de woensdagavond, soms zaterdagavond, zodat ik op de zondag gewoon mijn wedstrijd kon spelen. Als beginnend scheidsrechter uiteraard alleen, toen nog, afdeling.

Mijn eerste topper was WWSV-HCSC in de Beukenkamp in Purmerend. Een “clash” der giganten. Mijn begeleider, Jan Noom, complimenteerde mij na afloop, dat ik alle brokken heel heb weten te houden. Leuk was het ook om Kieviten tegen Hoger Op te fluiten. Nu de fusieclub Furore. Bij Kieviten speelde ene Henk Duits. Diezelfde Henk Duits floot mij een paar weken later met K.Z. 1 in de op één na hoogste afdeling, de Overgangsklasse. Leuk is dat diezelfde Henk Duits nog altijd onze jeugdwedstrijden fluit.

Ooit ben ik gevraagd of ik niet hoger wilde fluiten. Dat kon alleen als ik zelf niet meer zou korfballen. Mijn genoegen in het zelf spelen was te groot om aan deze wens gehoor te geven. Ik ben toen hoofdzakelijk jeugd gaan fluiten tot mijn tweëenzeventigste. Wel kreeg ik af en toe nog verzoekjes. Zo werd ik speciaal gevraagd om het binnenbrandje Groen Geel A1 – Groen Geel A2 te helpen blussen. De A1 van Groen Geel met onder meer Ruud Meijns, Frank van het Kaar, Fred Noom, Simone Engels, Simone Snijder. De ons oh zo bekende Jenne Warrink speelde in de A2 van Groen Geel. Heerlijke wedstrijden, waarbij de A2 weinig onder deed voor de A1.

Soms heb je een negatieve ervaring. Dat weegt niet op tegen alle positieve zaken. Ouders, die nooit gekorfbald hebben, kunnen ook best het diploma halen en de fluit hanteren.Voorbeelden genoeg. In het verleden bijvoorbeeld Gerrit van Gammeren, Gerard Bleeker en thans nog Chris, Brenda, Monica en die mij niet zo snel te binnen schieten (leeftijd).

Jammer dat zoveel opgeleide scheidsrechters te vroeg afhaken. Redenen als 'te veel commentaar, niet leuk meer' etc. Nogmaals jammer, want in je maatschappelijke carrière heb je veel profijt van het leiding geven. Bovendien durf je zo af en toe je mening te geven op onze site. Laten wij onze scheidsrechters eren, niet alleen deze week.
 
Ruud Gruijs
 
 
.
 
.
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.