Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Koekje van eigen deeg e.a.

11 feb. 2020
 
Uiteraard kijk ik iedere week ook naar de door Korfbal.nl uitgezonden samenvattingen van de league-wedstrijden. Zij worden van commentaar voorzien door ene heer Stout. Ken hem niet, maar het zal wel een deskundige zijn. Tijdens zijn tirade bij de samenvatting van DVO – KZ van afgelopen zondag begon hij over de beladenheid, die is ontstaan door de rode kaart bij de wedstrijd in Koog a/d Zaan, toen Chris van Haren een rode kaart kreeg door een schwalbe van Jordi Pasma.

Onmiddellijk dacht ik: 'Als je halve waarheden de wereld instrooit, dan kan je beter je kop houden'.

Waarom mijn reactie?

Terug naar de wedstrijd KZ – DVO. Aan de zijkant van de korf ontvangt Chris van Haren de bal wil schieten, Jordi verdedigt en raakt Chris (wel of niet?) heeeeeel licht aan. Volledig onnodig liet hij zich vallen (schwalbe), meestal met als doel, om de tegenstander een groene kaart aan te smeren. Scheidsrechters trappen er in en de kaart wordt gegeven. Jordi gaat verhaal halen bij Van Haren.

Van Haren reageert door Jordi een veeg of lichte klap te geven. Jordi laat zich ook vallen (schwalbe) en de rode kaart wordt gegeven. Handjes thuis, jochie. Dat heet een koekje van eigen deeg.

Zou de heer Stout het zo hebben uitgelegd, dan was het aanvaardbaar, maar niet een eenzijdige voorstelling.

Overigens was het in Bennekom weer een zeer spannende wedstrijd. Het team liet zien, dat niet altijd de heren in de punt hoeven te staan. Onze dames deden het geweldig. Nu Marjolijn weer naast Alwin staat voelt zij weer het huiselijk genot en scoort er weer lustig op los. Anouk groeit met de week. Niet in de lengte, maar wel in kwaliteit. Nu nog de doorloopballen met twee handen nemen. Over Anna zei de DVO-verslaggever terecht 'de meest onderschatte dame van de League'. Wat is zij steeds belangrijk. Tenslotte de meest geroutineerde, Esther. Soms wisselvallig, maar inderdaad geroutineerd.

Jammer dat Meerkerk niet goed werd bestreden. Hij heeft een geweldig afstandschot. Vaak weinig aan te doen. Maar doorloopballen en strafworpen tégen zijn dikwijls onnodig. Verdedigen doe je niet alleen, maar als collectief. Gelukkig ging het in de tweede helft beter. Ik moest terugdenken aan André Kuipers in zijn goede jaren. Hij stond dusdanig opgesteld, dat hij zijn tegenstander kon volgen èn de ballijnen in de gaten wist te houden. Wij hebben de neiging om te veel met de bewegingen van de tegenstander mee te gaan en te rechtop te verdedigen. Met gevolg instappen en je voorbij laten lopen. Mooie taak voor de trainers. Of ik niet kan helpen? Nee, één opa van 75 op hoog niveau is al genoeg.

Slechte scheidsrechters bestaan niet. Je hebt goede arbiters en minder goede. Fouten maken is een gemeengoed. Toch zou ik hen in overweging willen geven eens goed naar de strafworpen te kijken, die men zo kwistig geeft. Ik heb al meerdere keren geopperd; “Een strafworp moet je verdienen, niet krijgen”. Volgens mij worden ze te snel en te makkelijk gegeven.

Nu tegen Dos ’46. In mijn ogen een beter team dan DVO. Over alle schijven kan men scoren. Gaat weer een zware, maar niet onmogelijke, klus worden.

Ik fluit tegenwoordig F- en E-ploegjes. Komt er een jongetje naar mij toe.
Hij zegt: “Ik ben de beste korfballer van de club".
Ik vraag: 'Hoe weet je dat zo zeker?'
“Van het bestuur. Zij schrijven het zelf. Al hun brieven beginnen ermee – Beste korfballer....'

Tijdens de storm van zondag moest ik terugdenken aan onze vakanties op Kaapverdië. Daar is het altijd mooi weer. Daar hebben zelfs de WC’s een zonnebril.

Leuk hè!

Tot zaterdag bij de diverse topwedstrijden.
 
 
Ruud Gruijs
 
 
.
 
.
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.