Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Duiventil of 'Uitvlugt'

16 mei 2018
U zult denken 'Dat klopt niet. Verkeerde spelling!'. Bij K.Z. spelen echter zo’n zeven leden met die naam en die zullen het toch wel weten. Ik hou mij hier maar aan vast. De benaming van de vaste rubriek Duiventil op onze site klopt naar mijn mening niet.

Toen ik 8 jaar was hield mijn broer (die 8 jaar ouder is dan ik) - en diverse buurjongens, alsmede vrienden - duiven. Dit tot ongenoegen van de ouders en buren. Die beesten scheten regelmatig de te drogen hangende was vol. 'Maandag, wasdag', dus geen vluchten. Maar goed, zo af en toe hielden deze knapen een wedstrijdje. Geen volwaardige duivenmelkers, maar gewoon voor de lol. Via een bevriende vrachtrijder werden de duiven naar een punt ergens in Noord-Holland gebracht. Losgelaten en dan kijken welke duif het eerste thuis kwam en dan hollen met de ring naar een afgesproken punt. Men had geen apparatuur om thuis te klokken. De duiven keerden altijd terug naar de duiventil.

Ik zie de korfballers genoemd in de rubriek zelden terugkeren naar het oude nest. Altijd verkast men naar een andere vereniging om welke reden dan ook. Iemand die zich denkt te verbeteren wil het hoger op zoeken. Toch vraag ik mij af of dit de juiste weg is. Een stap van bijvoorbeeld Hoofdklasse of Overgangsklasse naar het walhalla van de korfbalsport kan ik billijken.

Ik zie ook leaguespelers naar een andere vereniging in de league vertrekken. Liefst naar een vereniging waar men denkt de finale te kunnen halen. Dat begrijp ik niet. De topverenigingen worden steeds sterker en de anderen moeten maar weer zien hoe zij het redden.

Meer dan 10 jaar geleden wist K.Z. zich via een golden goal te handhaven. Ondanks het moeilijke jaar haakte niemand af. Een jaar later, onder de bezielende leiding van Jenne en Wim, werd het landskampioenschap gehaald. Dát noem ik een uitdaging en niet het opgeven en naar elders verhuizen.

Het is geen geheim dat geld of andere cadeaus hierbij een grote rol spelen. Grote sponsors met persoonlijke banden binnen de vereniging spelen hierbij een rol. Iets meer dan 45 jaar geleden waren er twee spelers, Tom van Rhee en Jan Wals, die de overstap naar Luto maakten. Naar ik heb vernomen ontvingen zij hiervoor een handgeld van 3000,- gulden! Toen het korfbalverbond hier lucht van kreeg werden beide spelers voor lange tijd geschorst. Wat is er thans veel veranderd.

Binnen onze vereniging moet er maar eens gefilosofeerd worden hoe wij de toekomst zien .Eigen kweek altijd voorrang, maar als het niet anders kan………………Beloningen? Grote sponsors? Gelukkig heb ik nog altijd vertrouwen in onze selectie.

Korfbal is een prachtige sport. Een sport waar vrouwen en mannen op gelijke voet samen spelen. In het burgerleven is dat nog weleens anders. Het is algemeen bekend dat ik een verwoed stripboeken-verzamelaar ben. De bekendste humorstrip was Guust van Franquin. Tegenwoordig heb je Dirkjan door Mark Retera. Hierin wordt de vinger soms op de emancipatieplek gelegd. Dirkjan en zijn vriend Bert zijn bouwvakkers. De voorman komt in de kantine met een dame en zegt: “Dit is Sylvia en die komt hier werken”. Waarop Bert reageert: “Wordt tijd, want er moet hier nodig gestofzuigd worden”. Waarop de voorman zegt: “Jullie begrijpen het niet. Sylvia gaat met jullie mee de steiger op”. Waarop Dirkjan zegt: “Ik vind het best, als zij maar niet met dat stofzuigen in de weg loopt”.


Ruud Gruijs


.

Laatste blogs

  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.