Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Zo sport Nederland

24 mei 2019 Als ik geen teamsport zou doen, zou ik minder sporten. Ik weet zeker dat dit voor veel andere teamsporters ook geldt. Misschien zijn ze daarom wel een teamsport gaan doen. Natuurlijk, ook ik vind het lekker om een rondje hard te lopen of een uurtje in de sportschool te staan, maar zou ik na een dag hard werken van de bank komen ‘if it wasn’t for my team..’? Ik weet het zo net nog niet.

Er zijn mensen die de druk van een verplichting tegenover een team of vereniging (of trainer, noem het maar op..) niet nodig hebben om van de bank af te komen. Onderzoek dat het NOC*NSF deed tussen 2013 en 2018 laat zien dat het aantal sporters buiten verenigingsverband toeneemt. Het aantal leden en lidmaatschappen neemt zelfs licht af. Toch sport 51% van de Nederlanders samen. Lang leve de groepsdruk!

Het percentage samen sporten is bij jeugd 10 t/m 14 het hoogst: 76%. Gelukkig maar! Kinderen leren veel van samen sporten. En hun ouders misschien nog wel meer ;).

Tussen de leeftijden 20 en 24 volgt een sterke daling in het percentage samen sporten tot ongeveer 55%. Dat is die leeftijd waarop je gaat studeren en bier drinken en dan lijkt de sport die je altijd hebt gedaan opeens suf. Toen ik 18 was, wilde ik feestjes pakken op woensdagavond en op donderdag fris op de training staan. Fat change. Als ik een feestje liet schieten voor een training keken mijn studiegenoten me verbaasd aan. En als ik vertelde dat ik het een korfbaltraining was, keken ze nog viezer. Ik heb er echter nooit over gedacht te stoppen. En dat is maar goed ook. De man van mijn dromen bleek in hetzelfde team te korfballen.

Bij KZ zien we ook dat bij de overgang van de junioren naar de senioren jongeren hun lidmaatschap opzeggen. Dat is zonde. Want juist op het moment dat je een beetje gaat ontdekken wat je interessant vindt in het leven, heeft een vereniging veel te bieden. De jongens en meiden die een sportopleiding gaan doen, kunnen bij ons de jeugdtrainers ondersteunen. Advocaten in spé mogen het AVG-beleid uitrollen en youngsters op het gebied van marketing en communicatie kunnen hun strategieën testen op ons netwerk. En dat allemaal binnen de veilig structuur van hun eigen vereniging! Chill.. zou je zeggen. Helaas valt het moment dat je je club goed kunt gebruiken precies samen met de fase waarin je begint te denken ‘en nu doe ik lekker even gek’. Keren deze jonge mensen dan nooit meer terug? Natuurlijk wel! Je weet niet wat je mist tot het weg is hè.

Tegen de vrouwen die het na hun twintigste nog volhouden bij onze vereniging wil ik zeggen: ‘jullie zijn cool!’ Jullie zijn uniek, wisten jullie dat? Nog maar 19% van de vrouwelijke leden van 20 jaar en ouder is lid bij een sportbond.

‘We’ behoren niet tot de meest beoefende teamsporten. Ook dat lees je in het rapport van de NOC*NSF. En, surprise.. de voetbalbond is met stip de grootste sportbond. Gelukkig komen we zowel bij jongens als bij meisjes van 10 t/m 18 voor in de top 10 meest beoefende sporten. Voelen we ons toch nog een beetje stoer.

Behoefte aan meer cijfertjes? Het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ vind je met een druk op de knop hier! Geen zin om te lezen? Bekijk de video.

Over het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’

Het rapport toont zowel de ontwikkeling van het aantal actieve sporters in Nederland, als de ontwikkeling van leden en lidmaatschappen van de sportbonden aangesloten bij NOC*NSF. De belangrijkste onderliggende databronnen van het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland: Trends & ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2018)’ zijn de leden- en lidmaatschapscijfers van sportbonden aangesloten bij NOC*NSF en de maandelijkse Sportdeelname Index uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. Voor meer informatie over deze rapportage en/of de NOC*NSF dienstverlening aan sportbonden en gemeenten rondom Sportdeelnamedata- en onderzoek kan contact worden opgenomen met NOC*NSF via KISS@nocnsf.nl (onder meer de Sportdeelname Index en Kennis Informatie Systeem Sport (KISS).

  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.