Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Sport verbindt de Zaanse samenleving, maar blijft dit ook zo?

05 feb. 2020 Sport verbindt de Zaanse samenleving, maar blijft dit ook zo? Die vraag staat centraal in de bijeenkomst van netwerkplatform Aan de Zaan die Corrie, Monica en ik maandag bezoeken. Zaanstad kent een rijk verenigingsleven bij alle sportclubs in de gemeente. Naast dat sporten gewoon fijn en gezond is, brengt sport mensen samen en is het een bindmiddel in de samenleving. Dat moet zo blijven en het is dus goed om eens met andere sporters en verenigingsmensen in gesprek te gaan over de vraag hoe we deze toegevoegde waarde van sport voor de samenleving waarborgen.

Het is nuttig om je zo nu en dan af te vragen wat de leden van jouw vereniging verbindt. Welke factoren maken dat zij zich wel of niet onderdeel voelen van de club? Wat zijn gedeelde interesses, normen en waarden? Op welke momenten voelen zij zich wel of niet betrokken? Hoe ontstaat clubgevoel? Deze vragen krijgen ook de vier sprekers van de avond voorgeschoteld. Maar ook: hoe heeft hun vereniging een positieve impact op de samenleving?

Guido van den Brink, voorzitter van kanovereniging De Geuzen, vertelt vol passie over het ‘watergevoel’ dat zijn leden verbindt. Een gevoel dat je na zijn verhaal absoluut zelfs eens wil ervaren. Met een grapje zet hij zich af tegen zijn collega-watersporters van de roeiverenigingen: ‘het zegt genoeg dat zij altijd achteruit gaan en wij vooruit toch?’. Bedenken wat jouw vereniging uniek maakt ten opzichte van andere clubs is zinvol en Guido weet het goed te verkopen.

Sports Academy-eigenaar Bob Schreiber verandert al jaren musjes in spreeuwen in zijn sportschool in Krommenie. Het publiek geniet zichtbaar van zijn verhaal over sporters die met hangende schouders binnen komen en door trainingen in Bob’s sportschool hun zelfverzekerdheid (terug)vinden. Zijn unique selling point: Bob en zijn vrouw kennen al hun leden bij naam. Ze onthouden verjaardagen, kennen de wensen van hun sporters en behandelen de huisvrouw die komt trainen hetzelfde als de MMA’er met potentie om de top te halen. Het zelfvertrouwen dat de leden van Sports Academy dankzij hun training opdoen, brengt hen verder in het dagelijks leven: ze kunnen hun ‘mannetje’ staan en voor zichzelf opkomen. Dat draagt Sport Academy bij aan de samenleving.

Frank Tijdeman, Schaak-enterTrainer, ziet bij zijn vereniging ZCS-Saende hoe sport verbroedert. Op de schaakclub speelt ‘alles’ tegen elkaar: man en vrouw, jong en oud. Hoe het dan toch kan dat er bijna geen vrouwen schaken? Frank heeft geen idee. Hij houdt van alle vrouwen en ze zijn welkom bij Saende, laat ze maar komen! De schaker heeft een wens voor de Zaanse sport: een topsportsfeer in de Zaanstreek. Als het aan hem ligt is Zaanstad in 2030 een topsportstad, een stad die in het land bekend staat als broedplaats voor topsporters. Tijdens de borrel wordt Monica en mij beloofd dat ze de volgende keer een topsportclub uitnodigen om te komen spreken. ‘Korfbal? Sorry, daar hadden we niet aan gedacht.’ Auw.

Het verhaal van hardlooptrainer Cees Sjouwerman is mijn favoriet. Ze leven bij AV Zaanland bijna volledig van het geliefde Dam tot Dam arrangement. De vereniging profiteert van het gevoel dat je als Zaankanter ooit in je leven een Dam tot Damloop moet hebben gelopen. Over een verbindende factor gesproken… Het moet heerlijk zijn om als vereniging jaarlijks met lopers en vrijwilligers toe te leven naar zo’n groot evenement. Hardlopen lijkt een vrij solistische bezigheid, maar die aanname weet Cees goed te pareren: ‘je loopt weleens 14 km met elkaar en dan hoor je hele levensverhalen.’ Praten schijnt makkelijker te gaan als je elkaar niet aankijkt. Zo verbindt hardlopen.

Op de vraag hoe onze passie voor sport ons helpt om te zorgen dat sport blijvend een goede plek krijgt in de Zaanse samenleving is natuurlijk niet één antwoord te geven. Maar passie is er zeker en we zouden elkaar vaker moeten vertellen over ‘watergevoel’, ‘van musjes spreeuwen maken’ en ‘gemengd douchen’ (grapje!). Wie weet ontdekken we bij buurverenigingen wel compleet andere manieren om de verbinding met de samenleving aan te gaan of zien we dankzij gesprekken met andere verenigingsmensen opeens wat onze club uniek maakt. Allemaal kansen!

Dank Platform Aan de Zaan, voor het bespreken van dit thema.


www.platformaandezaan.nl 
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.