Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Korfbal promoten, yeah right..

23 okt. 2018 Het was weer zo ver! Het Europees Kampioenschap in eigen land wakkerde bij de media de afgelopen weken het verlangen aan onze sport eens flink in the picture te zetten. Dat goede voornemen faalde natuurlijk grandioos, maar een treurigere mislukking begingen we zelf: de sfeer tijdens de EK-finale.

Om korfbal te promoten (yeah right..) bezocht het Yung-team van De Wereld Draait Door korfbalverenging AW/DTV. Het resultaat: een één minuut en eenenveertig seconden durende video waarin reporter Sahil Amar Aïssa achter Jim Snel en Joy de Groot aan huppelt met een ventilator en een rookmachine (‘en kijk er even zwoel bij’). KORFBALLINNN’! Promotie? Ammehoela!

De website Resport.nl deed ook een poging met het artikel ‘5 redenen waarom korfbal een Olympische sport moet worden’, waarin – surprise, surprise - de auteur korfbal aanprijst bij het Internationaal Olympisch Comité.

Er is ten eerste genoeg animo vanuit de rest van de wereld om goed te worden in korfbal. ‘Geloof ons, dan staat ineens ook Amerika mee te doen hoor, met een team afgedankte basketballers die net niet de NBA haalden’, schrijft Alrik de Jong. Ik bedoel, hoe moeilijk kan het zijn om in zo’n mandje te gooien? Bovendien is korfbal een ‘logischere’ keuze dan veel andere Olympische sporten. Alrik, als we het Internationaal Olympisch Comité op logische beslissingen hadden kunnen betrappen, was deze kaart al lang gespeeld hoor. Er wordt afgesloten met het beste argument: ‘een zekere gouden medaille voor Nederland.’ Maar… is dat niet waar we juist zo graag van af willen? We willen juist strijd!

En dan de mislukte poging die het meest pijn deed: de EK-finale. Een niet-uitverkochte wedstrijd op zondagmiddag(!), waar de host het publiek in de rust moest vertellen dat er best iets enthousiaster geapplaudisseerd mocht worden bij een goal, in een sporthal waar je bij de dranktentjes niet kon pinnen, wat overigens niet nodig was want iedereen haalde gewoon lekker één Spa’tje Blauw. Morgen weer vroeg op hè! SERIEUS?

Daar kwam nog bij dat de helft van het publiek in zondags goed op de tribune zat (‘was er een dresscode dan?’). Wat een saaie bedoening. Niet voor ons hoor, Esther deed mee, dus wij waren sowieso enthousiast. We sloofden ons zo uit dat zelfs de meisjes op de stoelen voor ons aan het eind van de wedstrijd Esther-fan waren. Anderen in het publiek keken ons vreemd aan. Ze maanden ons nog net niet tot stilte. ‘Moet je die gekke mensen zien, Randstad zeker.. beetje gênant hoor.’ Ondertussen kaapten de Duitse supporters ons feestje en het hele land kon het zien, dat is pas gênant.

In het voorjaar werd ik door Comedy Central benaderd met de vraag of we mee wilden werken aan The Roast: een programma waarin het imago van een bepaalde groep op de hak wordt genomen door een cabaretier. Het leek ze wel leuk om dat met korfballers te doen. De makers zouden een week meelopen en de kijker zou ook heus zien dat het clichébeeld niet klopte. Ik ben blij dat we het niet hebben gedaan. Dat hele ‘bewijzen dat we cool zijn’ levert niets op. Wij korfballers zijn de enige die iets aan ons imago kunnen doen. De EK-finale op een zaterdagavond, een locatie die bruist, spotlights, dancemuziek, friet, bier en een sfeerteam (copyright bij Josine Verburg). Je moet er bij willen zijn!

Over ‘er bij willen zijn’ gesproken: Zaterdag 10 november, de eerste wedstrijden van de KZ-selectie! Neem je vrienden mee!

Lisa

  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.