Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Douchepunten

16 mei 2018 ‘Het is vervelend om op de sportclub te douchen.’ Van de tienduizend kinderen die in november 2017 reageerden op deze stelling van het NOS Jeugdjournaal is 73,7% het met dit standpunt eens. 26,3% vindt douchen op de sportclub niet erg. Jongeren staan per jaar gemiddeld drie volle dagen onder de douche, maar dan wel in hun eigen veilige douchecabine thuis. Soppen en schrobben in de kleedkamers van een sportvereniging na een training of wedstrijd? Echt niet!

Dat is jammer. Direct na het sporten onder de douche stappen is verfrissend en hygiënisch. Samen douchen draagt bovendien bij aan het teamgevoel. Tijdens het kwartiertje in de kleedkamer na een training of wedstrijd leer je elkaar beter kennen. Je bespreekt zaken waar je het tijdens het sporten niet over hebt. En ja, je bent naakt. En ja, de mensen met wie je doucht zijn ook naakt!

Samen douchen na het sporten, daar lijken jongeren tegenwoordig steeds zenuwachtiger van te worden. Alsof het nog niet truttig genoeg is dat het zogenaamde ‘onderbroekdouchen’ de sportwereld heeft veroverd, lijkt het tegenwoordig steeds gewoner om helemaal niet bij de sportvereniging te douchen.

Een nieuw soort preutsheid wint terrein. Online zijn jongeren veel met seksualiteit bezig, maar in real life lijkt de drempel steeds hoger te worden. "Aan de ene kant krijgen we veel naakte lichamen te zien, onder meer in de pornografie. Aan de andere kant krijgen we gewone naakte lichamen bijna nooit meer te zien", legt seksuoloog Wim Slabbinck uit in De ochtend. "Als je andere naakte - en imperfecte - lichamen ziet, dan besef je dat niemand met een perfect lichaam rondloopt. Die nuance is belangrijk." Dat jongeren in de puberteit onzeker zijn over hun lichaam is heel normaal, maar juist onder de douche bij een sportvereniging zou deze onzekerheid een beetje weggenomen kunnen worden.

Voor kinderen die op jonge leeftijd door ouders en sportverenigingen aangemoedigd worden om na een training of wedstrijd te douchen, wordt dit de normaalste zaak van de wereld. We kunnen er dus niet vroeg genoeg mee beginnen! Natuurlijk vond ik het in de puberteit ook een beetje ongemakkelijker om met meiden uit mijn team onder de douche te staan, maar we douchten al jaren samen: het hoorde er bij! We zagen elkaar zo vaak naakt, dat verandering niet eens opviel.

Begrijp me niet verkeerd. Ik pleit niet voor douchen omdat dat je dan zoveel mogelijk verschillende piemels en borsten kunt vergelijken. Je doucht om je op te frissen. Zweet is goed, maar je wilt er meestal zo snel mogelijk weer vanaf.

Niet douchen is niet cool. Dat vinden de meiden van de selectie van KZ ook. Daarom voerden ze dit zaalseizoen een puntensysteem in. Wie niet doucht, krijgt een douchepunt. Wie aan het eind van het seizoen het meest punten heeft verzameld krijgt een gepaste ‘straf’. Het is een principekwestie.

Het inzepen en afspoelen is uiteindelijk maar een heel klein onderdeel van het douchegeheel. Het gaat er stiekem om dat we nog even ongegeneerd kunnen zeuren op de mannen uit ons team, dat we de laatste roddels kunnen uitwisselen, vier verschillende outfits kunnen showen en plannen voor de rest van de dag kunnen bespreken. En dat allemaal met de deuntjes van DJ Sanne op de achtergrond, gewoon voor de sfeer. Als je vier keer per week met elkaar onder de douche staat, moet je er iets leuks van maken.

In de kleedkamer naast ons doen de mannen uit de selectie overigens hetzelfde hoor, op die vier outfits showen na dan. Misschien doen ze dat ook wel, wie weet..

Wat te doen om het douchen bij jeugdleden te stimuleren? Een KZ-handdoek voor iedereen? Een informatieavond voor kids en hun ouders? Er zijn sportverenigingen waar douchen na een training of wedstrijd verplicht is voor jeugdleden. Dit lijkt me wat extreem. Wij willen een veilige omgeving zijn waar jeugdleden keuzes kunnen maken waarbij zij zich prettig bij voelen. Ik maak er dus maar een principekwestie van, in de hoop dat we dit onderwerp bij KZ weer eens bespreekbaar kunnen maken.

Samen douchen hoort bij samen sporten.

Lisa
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.