Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

De balans tussen topsport en breedtesport

10 jan. 2019 Aan het bewaken van de balans tussen topsport en breedtesport heeft het bestuur van KZ/Thermo4U bijna een dagtaak. Het is makkelijker om óf een profclub te besturen óf een amateurvereniging, dan het allebei een beetje te doen. Het bestuur van FC Barcelona vergadert niet over onkruid in perkjes bij de fietsenstalling en het bestuur van de plaatselijke hockeyvereniging bespreekt niet of ze spelers in een auto van de club moet laten rijden. Wij breken onze hoofden over deze uitersten en alles ertussenin.

Het besturen van een club als KZ is differentiëren op het hoogste niveau. Zoveel mensen, zoveel wensen en het blijkt altijd weer onmogelijk om iedereen tevreden te houden. De trainer die met zijn jeugdploeg twee keer wil trainen, de selectiespeler die vindt dat hij/zij wel voldoende bij de club is en daarom geen verplichte diensten hoeft te vervullen en de activiteitencommissie die vindt dat het weleens tijd wordt voor een eigen budget. Als we het onze leden vragen zijn we nooit professioneel genoeg en hebben we ook nooit voldoende oog voor de breedtesport. Dan kom je echt niet weg met: ‘het leven is keuzes maken’.

Ja, we doen veel voor onze topsportploegen, maar daar staat tegenover dat we van de spelers in deze teams ook meer vragen. Ze worden geacht twee (of meer..) keer in de week te trainen, zich altijd in te zetten en geen wedstrijden te missen. Dit betekent soms dat ze dus op zaterdag geen bijbaantje kunnen nemen, verjaardagen moeten overslaan en op vrijdag ‘nee’ moeten zeggen tegen een schoolfeest of een biertje. Ook houden zij (of hun ouders) bij het plannen van vakanties rekening met (selectie)trainingen en wedstrijden. Je moet er iets voor over hebben. Er zullen ook spelers uit breedtesportteams zijn die zichzelf deze regels opleggen, maar dat doen wij als vereniging in ieder geval niet.

De spelers van KZ 1 en 2 eten twee keer in de week ‘op de club’ en krijgen hun compressiekousen van een sponsor, maar we verwachten wel van ze dat ze iets terugdoen voor de vereniging. Daarom draaien ze gewoon verplichte diensten en vervullen ze ook de ‘teamdienst’, namelijk tijdens de nieuwjaarsreceptie en de vrijwilligersborrel. Daarnaast wordt hun inzet gevraagd bij clinics voor bijvoorbeeld jeugdleden of schoolkorfballers en geven ze gasttrainingen aan onze jeugdploegen. En nee, zij vinden het niet altijd leuk dat dit erbij hoort. Zijn er clubs waar van selectiespelers veel minder wordt gevraagd? Vast wel. Zijn er verenigingen waar alle teams hun eigen trainingsuren kunnen kiezen? Vast wel.

Wist je dat ze bij Ajax de spelers van de selectie tijdens een trainingspotje motiveren met Skybox-tickets voor de Toppers? En dat ze iemand hebben die de hele dag Instagram-stories maakt? Heerlijk moet het zijn om die middelen te hebben! Maar het moet ook heerlijk zijn om maar voor twee jeugdploegen per leeftijdscategorie een trainer te hoeven regelen…

We hebben het onszelf verdomde moeilijk gemaakt, maar die uitdaging schrikt ons niet af. Je zou ook kunnen zeggen dat onder het dak van De Koog het beste van twee werelden samenkomt. In onze kantine kan het zomaar zijn dat op een zaterdagochtend je kopje koffie wordt gezet door een van de de beste korfballers van het land. En bij KZ hebben de topspelers de mazzel dat ze lekker met beide benen op de grond worden gehouden en dat ze niet de hele dag handtekeningen hoeven uit te delen.

Dat regelen we met alle liefde voor jullie!

Lisa
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.