Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

#30 Leagueseizoen 2020-2021 - Ruud Gruijs

20 mei 2020
 
Ik zat wel even met mijn ogen te klapperen toen ik Lisa’s “Verhalen verzamelen” las. Het enige wat mij als ouwe knar duidelijk voorkomt zijn de bijdragen aan het Coronadagboek. Zaken als Feestboek, Instantrammen, tweety (oud tekenfilm vogeltje) en poppenkast zeggen mij helemaal niets.

Aldus heb ik de tweets van onze oud-voorzitter Alfred niet kunnen lezen en ben ik nog eens op zoek gegaan naar zijn verhaal via podcast. Dus toch iets anders dan poppenkast, maar eerder een ouderwets hoorspel. U weet wel, voor de zeer ouderen onder ons; “Paul Vlaanderen” of “Koek en ei” op de radio.

Maar ik wijk af. De oud-voorzitter AA geeft onomwonden commentaar op de KNKV-beslissing, League- zaalcompetitie met 11 teams. Volgens hem de meest slechte oplossing.
Laat ik het nou helemaal niet met hem eens zijn. Met het risico dat hij het eerste half jaar niets meer tegen mij zegt. Wat ik miste bij zijn opsomming, was zijn idee en hoe de situatie met welke variant(en) moet worden opgelost. Misschien heeft hij in één van zijn tweets wel een variant aangedragen, maar dat weet ik dus niet. Graag zou ik het nog eens van hem horen. Zo lijkt het te veel op een negatieve mening maar zonder een oplossing aan te dragen. Dat maken wij al te veel mee met die schreeuwlelijke Mozart in de Tweede Kamer.

Nadelen volgens Alfred: twee wedstrijden meer en door het oneven aantal dus vier competitie-ronden meer (waarvan je team er dan twee vrij is), extra belasting vrijwilligers, groter gevaar van blessures, etc. Wat ben ik vergeten?

Mijn visie: laten wij niet vergeten, dat het een uitzonderlijke situatie is. Door de omstandigheden zal er – zoals het er nu uitziet - niet eerder gespeeld worden dan na 1 september. De voorgestelde competitie-opzet is een noodoplossing, die een jaar later door goede degradatie- en promotie-regelingen hersteld kan worden naar de oude indeling van tien teams.

In en na het Corona-tijdperk zal door iedereen offers gebracht moeten worden. Denk aan de middenstand, vakanties, medische wereld, economie, sport en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Twee wedstrijden extra is geen ramp. Aan de vrijwilligers wordt voor maar één extra thuiswedstrijd inzet gevraagd. Door de week spelen blijkt niet nodig te zijn, want het EK is ook vervallen en de Leaguecompetitie start nu vier weken eerder. Er zijn wel minder oefenpartijen en de Challenge in december blijft overeind. Extra belasting en daardoor blessuregevoeligheid valt dus wel mee. Door het oneven aantal heeft men immers ook tussendoor een paar weekenden vrij. Verder worden de internationals wat minder opgeëist.

Competitievervalsing omdat niet alle teams het laatste weekend gelijktijdig kunnen spelen? Het gaat om één team en bovendien zijn er de laatste jaren ook wel tekenen geweest van vervalsing. Een team dat niets meer aan de laatste ronde had speelde, overdreven gezegd, met de handen op de rug, zodat de tegenstander te eenvoudig de nodige punten binnen haalde.

Tenslotte wil ik terug gaan naar ongeveer 50 jaar geleden, het seizoen 1972-73 om precies te zijn. Wij, ik ook dus, speelden in de zaal op het hoogste niveau 14 wedstrijden en op het veld een afdeling lager 16 wedstrijden. Totaal 30 wedstrijden, Beslissing- oefenwedstrijden etc. niet meegerekend.

Thans speelt men 10 wedstrijden veld en 18 in de zaal. Ook exclusief beslissing- en oefenwedstrijden. Wij trainden éénmaal op een onmogelijk uur in de zaal en één keer op het veld of in een gymnastieklokaal.
Geen medische hulp, krachthonk. Iedere speler of speelster van KZ 1 had naast het korfbal een werkweek van 40 uur. Nog niet gesproken over vrijwilligerswerk.

Op 30 december speelden wij tegen Nic in Groningen een “vechtwedstrijd” tegen Jaap Lenstra c.s. en op 31 december (een dag later!!!) speelden wij tegen de Groningers de return bij ons in de sporthal in Wormer.
 
 
Kwalitatief is het korfbal door de wijzigingen in spelregels en uitgebreide faciliteiten, zoals onder meer trainingen, enorm verbeterd. Maar wie van de spelers van 1 werkt thans 40 uur? International zijn is een gunst, maar geen plicht. Bovendien levert het een aardig zakcentje op.

Laten wij in dit Corona-tijdperk svp niet te moeilijk doen en komend seizoen de zaalcompetitie als een overgangsjaar zien. Promotie komt Dalto en KCC volledig toe. Wij willen toch geen idiote situatie scheppen als bij het betaald voetbal?
 
 
Ruud Gruijs
 
 
.
 
 
.
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.