Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

#29 Woensdag samen een taartje eten? - Jan Schoen

18 mei 2020 Gefeliciteerd beste KZ'ers,

Allemaal van harte gefeliciteerd met ons 110 jarig bestaan. Aanstaande woensdag 20 mei is het zover en zijn we jarig! Omdat het niet mogelijk is dat we dit heugelijke feit samen vieren, dacht ik dat het leuk zou zijn om woensdag allemaal een taartje te kopen en onszelf te verwennen. En als we dan een foto of een selfie maken, terwijl wij het gebakje nuttigen en die foto naar de redactie sturen, vieren wij toch gezamenlijk een feestje en delen dit op de site.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn we niet meer in zo'n korfballoze periode terechtgekomen. Zelfs gedurende de oliecrisis in 1973-'74, ten tijde van de autoloze zondagen, werd er gespeeld. Gelukkig kan er inmiddels weer wat getraind worden en lijkt het verenigingsleven langzaam een beetje op gang te komen. De afgelopen maanden bestond onze gemeenschap alleen virtueel op social media. Het is indrukwekkend hoevelen KZ/Thermo4U daarop levend houden. Met podcast gesprekken, facebook- en twitterberichten, dagboeken en blogs wordt de club bijeengehouden. We sturen kaarten naar onze ouderen, die eenzaam hun verjaardag moeten vieren en we denken aan onze sponsors, die het moeilijk hebben. Want juist nu is het van belang om alles wat in 110 jaar is opgebouwd in stand te houden. Hoe andere verenigingen zich door de crisis heenslaan, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik het geweldig vind hoe de sterkhouders van KZ deze tegenslag te lijf gaan. Ik ben er trots op.

De afgelopen week was er één met gemengde gevoelens. De jonge mussen, pimpel-, en koolmezen die onze nestkastjes bevolkten zijn uitgevlogen en ik zie ze terug, terwijl ze door hun ouders gevoed worden, verscholen in de weldadig bloeiende gouden regen, waar ook honderden hommels zich tegoed doen aan de overvloedige nectar en zwaar van het stuifmeel zoemend van bloem tot bloem vliegen. Tegenover al dit nieuwe leven staat het naderende einde van onze artistieke vriendin Constance, die in Frankrijk doodziek aan het bed gekluisterd is. Het frustreert ons verschrikkelijk dat wij er niet naar toe kunnen om afscheid te nemen. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat er met haar overlijden een eind zal komen aan mijn jaarlijkse schrijfvakantie in haar huis 'La Hersonniere' op de heuvel te Saint Laurent de Terregatte. Het stemt mij intens droevig.

Als redacteur van 'Vrienden van de stolp', het blad van de Boerderijenstichting Noord-Holland, ontvang ik alle artikelen die door de scribenten geschreven zijn. In het komende nummer verschijnt een artikel van Anita Blijdorp over stolpen in de Tweede Wereldoorlog. Daarin beschrijft ze de verzetshaard die aan de Zomerdijk te Spanbroek ontstond. De families Schipper, Hoebe, Zuurbier, Klaver, Vriend en Ruyter waren eensgezind in hun afkeer van de Nazi's. Het stukje West-Friesland, waar zij woonden, leende zich uitstekend voor activiteiten die onder de radar moesten blijven. En zo ontstond de verzetsgroep Mandrill. Na de oorlog is de boerderij op Zomerdijk 61 naar de verzetsgroep genoemd. Achter de boerderij lag het droppingveld Mandrill, hier werden door de geallieerden wapens aan parachutes gedropt, wapens bestemd voor diverse verzetsgroepen in het land. Verzetsgroep Mandrill had tot taak de wapens te verzamelen en te distribueren en de parachutes te verbergen. Dat was niet zonder gevaar en verschillenden hebben het met hun leven moeten bekopen. Het artikel van Anita heb ik met bijzondere belangstelling gelezen omdat ik werk aan een roman waarin het leven van mijn oom 'Toffie' Herman Hofland een rol speelt. Toffie heeft onder de schuilnaam Manus de Wit bij de familie Schipper ondergedoken gezeten, nadat hij in Wormerveer had meegewerkt aan de liquidatie van een foute Duitser en de bezetter erachter gekomen was dat hij erbij betrokken was. In Spanbroek is hij doorgegaan in het verzet en heeft een rol gespeeld bij diverse wapendroppings. In 'Monumenten Spreken', waarin het verhaal wordt verteld achter de Zaanse Oorlogsmonumenten is een aflevering over het monument aan de Zaanbocht te Wormerveer gewijd, waarin Toffie een rol speelde. Voor wie daar meer over wil weten, klik hier!

Jan Schoen, 18 mei 2020 

 
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.