Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Keek op de week - Sander: over Topsport

08 feb. 2019
Het is mijn beurt om alle leden wat meer inzicht te geven over wat het Bestuur nou zo al doet: tijd voor een nieuwe Keek op de Week. Ik ben verantwoordelijk voor de sectie 'Topsport' en zal jullie een kleine “Keek” geven op afgelopen week.

Het is een drukke periode voor de Topsport: altijd na de Challange begint de spelerscarrousel te draaien. Spelers gaan zich beraden of ze nog door willen gaan bij hun huidige club en clubs inventariseren bij hun eigen spelers hoe zij denken over de huidige trainers, hun eigen presteren en persoonlijke doelen voor volgend seizoen. Dat is een moeilijk en tijdrovend proces, dat ook niet direct klaar is als met iedereen gesproken is. Want de spelerscarrousel is eigenlijk een sneeuwbal-effect: als er ergens een keer een stap gezet wordt door een speler, trainer of club dan komt er meer op gang.
 
Communicatie en een zekere vorm van geheimhouding zijn in deze cruciaal. Oorzaken om van club te switchen zijn meestal: de club/selectie voldoet niet aan de verwachtingen, de (eigen) prestaties vallen tegen, de club trekt nieuwe (talentvolle) spelers aan en het meest belangrijke is kennelijk bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Dat laatste klinkt een beetje kinderachtig, maar in de praktijk zien we dat de meeste League- spelers (of talenten) kiezen voor een club op basis van emotie en niet om rationele redenen. Dus accommodatie, type trainer, reisafstand, trainingstijden zijn van ondergeschikt belang bij wat voor een gevoel iemand heeft bij een club, en 'waar spelen mijn vriendjes en vriendinnetjes, want ik vind het leuk om met hen samen te spelen'.

Welnu, wij hebben afgelopen maand alle spelers van onze selectie gesproken en kunnen nu de selectie van volgend jaar vorm gaan geven, plus de bijbehorende staf, want dat zijn ook zeven mensen! We voeren daarnaast ook gesprekken met mogelijke aanwinsten voor de selectie voor volgend jaar, niet altijd even succesvol, maar vaak wel meerdere gesprekken. Want geen club wordt Nederlands Kampioen met louter eigen talent. Ik meen te weten, dat wat wij presteerden in 2008 uniek was: zes zelf opgeleide basisspelers uit eigen jeugd, die mede onze club Nederlands Kampioen Zaal maakten! De “Duiventil” van PH op de site zal weldra weer goed gevuld worden en de “Trainerscarrousel” draait al op volle toeren.

Naast de vooruitkijk naar volgend seizoen hebben we natuurlijk ook een noodzaak dit jaar goed af te ronden. We zijn halverwege en een blik op de stand bij de Topsportploegen is belangrijk om te kijken waar we nog een tandje bij moeten schakelen en/of waar we bepaalde spelers en speelsters laten spelen / invallen. Om van onderaan te beginnen doet de D1 het fantastisch, de C1 doet het ook prima, de B1 gaat vol voor de play-offs, de A1 staat op de gewenste eerste plaats. Bij de jeugd geen zorgen! Het Derde verkeert daarentegen in degradatiezorgen, het Tweede hangt ook onderin, maar is gevrijwaard van degradatie door de koppeling met het Eerste, dat op een verdienstelijke vijfde plaats staat en ook nog in de race is voor de play-offs.
 
Door de vele blessures aan de vrouwenkant (in de selectie drie zware blessures en bij het Derde twee langdurige blessures) wordt er een flink beroep gedaan op de A1. Die in sommige gevallen ook nog bij de B1 iets kunnen betekenen óf in de A2 om die erin te houden. De A1 zit er middenin en is goud waard voor de vereniging momenteel. Maar overbelasting is ook een gevaar dat op de loer ligt, te veel korfbal kan ook... Het vergt dus wat inspanning en overleg tussen trainers en Topsport om de ploegen te voorzien van de juiste invallers/wissels. Wekelijks is er overleg met een blik op de ranglijst en een analyse van de kansen tegen de komende tegenstanders om te bepalen wie waar heen gaat.

Afgelopen weekend was (weer) een uitermate succesvol weekend. De D1 behield zijn ongeslagen status, de C1 won en staat verdienstelijk 3e. De B1 had geen gemakkelijke wedstrijd, maar won wel de belangrijke wedstrijd tegen Dalto, de A1 won zoals verwacht wederom en blijft ongeslagen, alhoewel dat minder gemakkelijk ging dan gedacht. Het Tweede kwam zeer knap terug van een ruime achterstand tegen koploper Blauw-Wit en pakte een punt en ons Eerste pakte de volle buit tegen datzelfde Blauw-Wit. Alleen het Derde - waar we toch goede hoop hadden om punten te pakken - moest zondag de winst aan de tegenstander laten.
 
Komend weekend gaan we de puzzel weer leggen, wie speelt waar en waar liggen de kansen en/of prioriteiten!

Groet,

Sander Boutsma

Bestuurslid Topsportzaken
 
 
 
 
 
.
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.