Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Keek op de Week - Sander: Hoge pieken, diepe dalen?!

27 nov. 2019
 
Deze week sprak ik met Dennis Doves (een van de twee trainers van ons Eerste) over de prestaties van ons Eerste en toen kwam dit als eerste eruit: “We kennen hoge pieken, maar vallen soms ook helemaal stil, daar moeten we aan werken”. Je hoort trainers dit wel vaker zeggen, grappig eigenlijk. Hoe kan dat nou? Fysiek is onze selectie in orde, is het dus een mentale kweste?

De wedstrijden tegen LDODK en Tempo kenden een gelijkwaardig verloop, niet qua uitslag maar wel qua spelbeeld. We gaven de eerste helft goed partij (tegen LDODK), overklasten (Tempo) en vielen de tweede helft stil (tegen beiden eigenlijk). Tegen Tempo kun je je dat veroorloven maar tegen een titelkandidaat als LDODK niet en dus verloren we die wedstrijd vrij kansloos. Ik heb de wedstrijd tegen LDODK zelf niet gezien, maar volgens Dennis was de Eerste helft net als tegen Tempo van een hoog niveau.
 
De eerste twaalf minuten van de wedstrijd tegen Tempo was grandioos (12-0), niet normaal, wat een niveauverschil en, wat een drive en scherpte bij KZ. In die twaalf minuten overklasten we Tempo zo erg, dat is zelden vertoond in de League. We heersten in de korfzone (reboundend aanvallend én verdedigend) en gaven veel druk aan de buitenkant, iets wat moeilijk te combineren is. In de praktijk is het vaak het één of het ander maar wij werkten als een team zo goed samen, dat we op beide vlakken overheersten. Ik begrijp de media niet zo; de media schrijven en zeggen in de samenvatting dat het niveauverschil groot was en dat Tempo een zeer matig niveau liet zien, niet League-waardig. Men staat nauwlijks stil bij het ongekend hoge niveau dat wij behaalden. Ik kon de ontreddering in de ogen en het spelbeeld van Tempo zien, ze wisten echt even niet wat hen overkwam: Welkom in de League ;-).

De tweede helft was van een heel ander niveau, meer Hoofdklasseniveau wellicht. Hoofdklasseclubs moeten zich afvragen hoe ze het gat met de League clubsgaan dichten, want bijna elk jaar degradeert de promovendus gelijk weer redelijk kansloos; en ook dit jaar worden Tempo en GroenGeel weer als grootste degradatiekandidaten gezien. Tijdens de tweede helft was voor vele supporters Ajax belangrijker dan ons eigen Eerste omdat de wedstrijd al was gespeeld. Ik had de hoop toch nog iets van die eerste twaalf minuten terug te zien, maar helaas. Het is lastig om de focus te houden in zo’n wedstrijd, sowieso kost het spel van de eerste twaalf minuten veel energie, wat je de hele wedstrijd niet volhoudt. Dus behalve die focus vasthouden als je twaalf doelpunten voor staat (mentale kwestie) ook wel een beetje een fysieke kwestie.

Dus we moeten konstanter worden. Minder jeugdig, hoor ik ook mensen zeggen, en dan het liefst de diepe dalen eruit halen. Dat heeft met jeugdigheid niet veel te maken, vind ik. Men stelt: een jong team is wisselvallig door het missen van ervaring op de belangrijke momenten als het even niet lukt. Ik denk dat het veel meer een kwestie van gevoel en inzicht is wat je op jonge leeftijd ook prima kan hebben (dat is talent). Immers een jonge manager kan misschien wel veel beter leiding geven (vernieuwend, inspirerend) als hij/zij daar gevoel voor heeft dan een oudere manager die het op routine doet. Het gaat vaak om keuzes maken, rust bewaren en die boodschap over brengen. Ik zie vaak genoeg ook geroutineerde managers (of spelers) verkeerde keuzes maken of de boodschap verkeerd over brengen.

Konstanter worden, ja dus, maar leren de wedstrijd te lezen is daarin cruciaal en niet per se ervaring toevoegen. Dan winnen we van TOP in de slotfase en spelen we een betere tweede helft tegen LDODK.

De A1 kreeg ook een mentaal klapje te verwerken, zij verloren hun eerste wedstrijd van het seizoen. PKC startte erg goed en van onze kant was het allemaal niet zo goed. Genoeg ervaring in onze A1 met het spelen van dit soort wedstrijden, maar ze konden niet op de routine, waarop ze totnogtoe elke wedstrijd redelijk makkelijk binnen haalden, de wedstrijd doen kantelen. Dus een heel leerzame wedstrijd in het maken van keuzes op de juiste momenten en misschien ook wel, fijn dat we dat nu mee maken, aan het begin van de competitie. Belangrijker misschien nog wel het mentale aspect, we moeten elke wedstrijd vol scherpte en drive ingaan, net als het Eerste tegen Tempo en maken het ons op die manier alleen maar makkelijker.

Het Zesde moest zondag tegen ALO 2. Op het veld verloren we daar uit nog van omdat er veel eerste spelers in de basis startten of invielen. Die zelfde selectie stond zondagmiddag weer in te schieten. Wibo zei: “het gaat ons niet weer overkomen dat ze die spelers van het eerste team allemaal gaan gebruiken. We gaan van meet of aan volle bak erin!” En zo geschiedde, het verschil was bij rust gemaakt en ze waren te laat met wisselen: we wonnen ruim!

Groet,

Sander Boutsma

Bestuurslid Topsportzaken
  • Reacties

    U bent niet ingelogd met uw profiel en kunt daarom geen reactie plaatsen.