• Supporters zullen toch niet achter die hekken gaan staan en in de nek van de wisselspelers gaan hijgen? JAWEL! Als we schrijven: ‘alleen spelers, coaches, scheidsrechters en stafleden op het veld’ , zullen ouders toch wel snappen dat de dug-outs ook onderdeel zijn van dat ‘veld’. NEE HOOR! Ze zullen toch niet met z’n vijven op zo’n klein bankje gaan zitten? JAWEL!

  Regeren is vooruitzien, zeggen ze. En dus hebben wij als bestuur de afgelopen weken ons best gedaan te denken in termen van ‘als dit.. dan dat..’, ‘het zal zo gaan..’, ‘ze zullen toch wel..’, ‘ze gaan toch niet..’. Bij het invoeren en communiceren van regels en maatregelen, hebben we onszelf steeds de vraag gesteld: hoe gaan onze leden hierop reageren? En ja, we hebben ons verschillende keren vergist.

  We hebben verkeerde inschattingen gemaakt en dus bijgestuurd. We zijn te streng geweest en hebben een mildere toon gekozen als dat nodig was.

  Uiteindelijk starten we vandaag de reis van seizoen 2020/2021 op een gulden middenweg tussen betutteling en vrijheid voor de leden die de kriebels krijgen van protocollen. Niet te rigide, wel duidelijk. Niet dichttimmeren, wel zo min mogelijk kieren en gaten. Handhaven, maar ook vertrouwen op sociale controle van de vereniging.

  We begrijpen ook dat er mensen zullen zijn die meer behoefte hebben aan regels dan anderen, maar paradoxaal genoeg zijn de mensen die vragen om regels vaak ook de mensen die graag de grenzen opzoeken.

  Nee, we kunnen niet van iedereen controleren of hij/zij het voorgeschreven aantal dagen in quarantaine is geweest. Er komt geen hoest-politie, geen snotter-brigade en niet iemand die checkt of je wel echt uit je eigen bidon drinkt.

  Hebben wij iets over het hoofd gezien? Is er een maas in de wet? Graag niet eerst kijken hoe ver je kunt gaan voordat er wordt ingegrepen. Stuur mij of mijn collega-bestuursleden een appje, mailtje of bel even. Weet je niet hoe iets geregeld is? Niet gissen, roddelen of je eigen regels bedenken. Vraag het ons gewoon.

  Ons coronaplan is waarschijnlijk niet waterdicht, maar wij vertrouwen erop dat je waar het lekt je gezonde verstand gebruikt en je verantwoordelijkheidsgevoel laat spreken. Dan komen we er wel.

  En vergeet niet:
  Wel aanmoedigen, niet schreeuwen.
  Wel vieren, geen high fives.
  Wel oplettend zijn, niet in paniek raken.

  Veel plezier en sportief succes in het nieuwe seizoen. Laten we er een feest van maken!


  Lisa van Tongeren
  Bestuurslid marketing, communicatie & PR