• Blog - Lisa van Tongeren: Solidair zijn

  19 dec 2020
 • De Korfbal League gaat starten. Althans, daar heeft het KNKV op ingezet. De tijden waarin we leven geven geen zekerheid, we kunnen slechts hopen dat wat gepland staat ook zal gebeuren. Ik hoop dat het Korfbal League-geweld op 16 januari 2021 losbarst, maar zeker niet iedereen deelt die mening.

  NLKorfbal vroeg deze week via Facebook aandacht voor de stelling De start van de Korfbal League moet onder de huidige omstandigheden worden uitgesteld en zo nodig worden geannuleerd en daar werd fanatiek op gereageerd. Korfbal League-clubs werden uitgedaagd: ‘Kom op KL clubs, pak je verantwoording en licht toe heb die lef.’  

  Opvallend veel mensen die het met de stelling eens zijn, vinden dat het topkorfbal solidair moet zijn aan de andere korfballers in Nederland, wat betekent: jullie niet korfballen, wij ook niet korfballen. Daar zit natuurlijk iets in, maar solidariteit zou je ook juist aan kunnen voeren als argument voor het wel starten van de Korfbal League.

  Het topkorfbal, spelers, staf en de vrijwilligers die bijdragen aan de organisatie van wedstrijden en trainingen zijn de komende periode proefkonijnen. Niet alleen van het KNKV, maar ook van het NOC*NSF, de Rijksoverheid, gemeenten, sportbedrijven en op microniveau zelfs van het bestuur van hun eigen vereniging. Net als zo’n vijfduizend andere topsporters in Nederland, laten de beste korfballers van ons land zich de komende tijd vrijwillig onder een vergrootglas leggen met als doel te laten zien dat sporten op een verantwoorde manier mogelijk is. Elke week testen, elke training een lijstje vragen beantwoorden, uithijgen met mondkapje op en desinfecteren tot de ontsmettingsmiddelen hen naar het hoofd stijgen. Teammanager Piet Hein Havik mailde hierover treffende woorden aan de selectie van KZ/Thermo4U: ‘Er zullen zich ongetwijfeld omstandigheden voordoen die je heel ongemakkelijk of vervelend gaat vinden. Stel je er op in, dan brengt het je niet van slag.’

  Van deze vorm van solidariteit merken andere korfballers nu misschien niets, maar als er versoepelingen komen en korfballen voor meer mensen weer mogelijk wordt, dan hebben we in ieder geval informatie verzameld op basis waarvan bepaald kan worden wat wel en niet mogelijk is.

  Betekent dit dat het niet mis kan gaan? Natuurlijk niet! Betekent dit dat alle spelers staan te juichen om zich aan strenge regels te onderwerpen en clubs zitten te wachten op extra kosten voor het afnemen van sneltesten. Nee! Er wordt een groot beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van spelers ten opzichte van hun medespelers en tegenstanders. Het risico op besmettingen is aanzienlijk, omdat er geen sprake is van een echte bubbel; spelers werken, doen boodschappen, zien gezins- en familieleden die het misschien minder nauw nemen met de regels. Dit is behoorlijk wat druk op sporters die geen profs zijn. Maar toch gaan we het doen, want we willen heel graag en we snappen dat onze pioniersrol waardevol is. Zoals dat er mensen zijn die zich als eerst moeten laten inenten om te ontdekken of een vaccin werkt. De sporthallen waar we de komende periode actief zijn, worden de laboratoria van de korfbalwereld.

  Vandaag kwam de selectie van KZ/Thermo4U voor het eerst bij elkaar. Voordat een onderlinge wedstrijd werd gespeeld, zijn de spelers uitgebreid gewezen op het belang van het nakomen van afspraken, keiharde afspraken, want de grenzen opzoeken is uit den boze. Wie risico’s neemt, brengt daarmee medespelers, tegenstanders en staf in gevaar en bij een besmetting reiken de risico’s en gevolgen uiteindelijk ook buiten de sporthal. Nee, op de randen lopen is niet oké en wordt meteen bestraft.

  Niet alleen de strenge coronaprotocollen vereisen ongekende alertheid de komende periode. Ook het feit dat topkorfballers in vier weken klaargestoomd moeten worden voor de start van de competitie vraagt extra oplettendheid van spelers en staf. Het wordt een pittige sprint naar de eerste wedstrijd. Het startschot is gelost, de race is begonnen, spelers moeten in duidelijke banen lopen maar tegelijkertijd ook voorbereid zijn op veranderingen, aanpassingen en zelfs op het scenario dat ze straks allemaal fit zijn maar dat er toch niet gespeeld gaat worden omdat de regels aangescherpt zijn. Alles is nog mogelijk.

  Natuurlijk, de ultieme solidariteit zou zijn als we met z’n allen weer in het veld en op de tribunes van het korfballen kunnen genieten, maar wij zijn blij dat onze leden in het weekend weer de livestream kunnen aanzetten, weddenschappen af kunnen sluiten, kunnen schelden en juichen naar hun beeldscherm.

  Ik ben bovendien blij dat de korfbalsport expliciet het label ‘topsport’ krijgt, dat we een keer niet hoeven bedenken of we ten opzichte van andere sporten nou wel of niet echt cool zijn en serieus genomen worden. De Korfbal League krijgt eindelijk een echte kans om een voorbeeldrol te hebben. Laat de NOS komen, Ziggo Sport, laat het feit dat iedereen vanaf de bank moet kijken lekker veel extra druk leggen op de ontwikkeling van het nieuwe livestream-platform. It better be good! Wordt het een gigantische afgang, ja, dan zullen we op de blaren moeten zitten. Maar hé, dat houdt ze op Papendal ook een beetje scherp.

  Voor degene in de klas die als eerst opstond om zijn presentatie te doen had ik altijd het meest bewondering. Als iemand zich op die manier kwetsbaar opstelt moet je niet zeggen ‘wat dom dat je het risico neemt om als eerste te gaan en het fout te doen, je moet zeggen: ‘respect dat je aftrapt’. Wat overigens nog steeds niet automatisch tot een voldoende hoeft te leiden.

  Enfin, laten we hopen op die aftrap op 16 januari.

  Lisa van Tongeren
  Bestuurslid marketing & communicatie