• Blog - Lisa van Tongeren: Afsluiten met een piekseizoen

  24 jun 2021
 • Zes seizoenen als bestuurslid bij KZ zijn voorbijgevlogen, terwijl als ik kijk naar wat ondertussen in die tijd in mijn leven is gebeurd – ik was 21 toen ik begon - is dat echt niet weinig: twee studies gedaan, twee keer verhuisd, begonnen als docent in het VO, van baan gewisseld, vier seizoenen in de selectie gespeeld, begonnen aan een nieuwe opleiding..

  Ik begin dit stuk hiermee omdat ik KZ-leden van mijn generatie en jonger wil laten zien dat bestuurslid zijn bij onze club echt kan in combinatie met alle andere dingen die je wilt doen als je jong bent (en omdat ik weet dat ze niet veel verder lezen dan de eerste twee alinea’s). ‘Bestuur’ klinkt zwaar, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Je hoeft het niet meteen te kunnen, sterker nog, ik geloof dat een sportvereniging de ideale omgeving is om te leren besturen. En ja, je wordt door je verenigingsgenoten soms aangesproken op plannen en keuzes - ‘wanbeleid’, ‘ondoordacht plan’, ‘onbegrijpelijk’, ‘slechte communicatie’, ‘wanneer gaan jullie nou een keer..’ ik heb het allemaal gehoord -, maar het mooie aan een sportvereniging is dat het in het veld, langs de lijn of op een feestje ook zo weer vergeten, vergeven of verwerkt is.

  Besturen bij KZ is extra leuk. Want we zijn een unieke vereniging waar topsport en breedtesport samenkomen en waar je als vrijwilliger echt ruimte krijgt om iets te doen met je talenten buiten het korfbalveld.

 • Piekseizoen

  Het afgelopen anderhalf jaar was voor mij absoluut de meest intensieve periode van mijn tijd als bestuurslid. Alleen in seizoen 2020-2021 plaatsten we 221 nieuwsberichten op de website, 145 foto’s/video’s op Instagram, 217 Facebookposts, 16 video’s op YouTube, 34 TikTok-video’s en 154 tweets (scoreverloop wedstrijden niet meegeteld)Dat zijn 787 uitingen via KZ-kanalen. Een overload aan berichten zou je misschien denken, maar door de algoritmes en de verspreiding van onze leden en volgers over verschillende sociale platformen bereiken deze berichten nooit iedereen, gelukkig maar, je zou er gek van worden! Maar daarom is het belangrijk dat we al die verschillende kanalen inzetten. Ik zie het dus liever als 787 pogingen om nieuws naar jullie toe te brengen, informatie te geven en KZ’ers en fans jong en oud betrokken te houden. Daar zitten heel wat uren zinnen bouwen, spelling checken, foto’s zoeken, filmen, editen en interviewen in. En dan heb ik het nog niets eens over de keren dat we onze avonturen live(!) naar je TV, laptop of smartphone streamden.

  Piet Hein, Alfred, Marjolijn, Sanne, Delano, Megan, Gaby, Nick, Raymond, Maarten, Jolanda, Jan, Lars, Luna, bedankt dat jullie zoveel tijd en aandacht in onze content hebben gestoken. Ik was kansloos geweest zonder jullie.

 • Opvolging

  Ik twijfel er niet aan dat Leonieke de Wildt, mijn opvolgster, de marketing en communicatie van KZ naar een hoger plan zal tillen. Een frisse blik op het beleid voor deze onderwerpen, fijn! Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat communicatie echt een uitdaging is als het verenigingsleven voor een groot deel stil komt te liggen. Hoe vervelend dat soort situaties ook zijn, we leren ervan. Voor veel communicatie binnen de vereniging is een plan, maar er gebeurt ook veel buiten datgene wat gestuurd wordt door de redactie of het bestuur. Zeker als leden elkaar minder op en rond het veld spreken. Er is in een razend tempo een heel netwerk aan appgroepen ontstaan, we zijn gaan videobellen, minder gaan mailen en meer gaan delen in de cloud. Tijd om ook deze zaken de structuur te geven die horen bij een goed georganiseerde vereniging. In het beleidsplan zijn ambitieuze doelen opgenomen voor de groei en professionalisering van de businessclub. Ook daar ligt een mooie klus voor Leonieke en de andere bestuursleden.

 • Thanks!

  KZ’ers, bedankt voor jullie vertrouwen de afgelopen zes seizoenen en voor jullie gevraagd en ongevraagd advies. Fijn dat dat bij een vereniging ook gewoon aan de bar, met de meiden onder de douche of tijdens een training kan, dat scheelt weer vergaderen. Ook bedankt voor alle verhalen die jullie hebben verteld, geappt, of gemaild voor nieuwsberichten, persberichten, magazines en socials. Bedankt voor de honderden foto’s die jullie me hebben gestuurd. Blijf dat vooral doen, want ik ben niet klaar met content maken voor KZ. Wel vind ik het fijn als jullie voor websiteberichten ons algemene mailadres gebruiken.

  Een goede zomer!
  Lisa