We zijn halverwege het Korfbal Leagueseizoen en de speelsters uit de selectie van KZ/Thermo4U dragen tijdens de wedstrijden nog steeds geen nieuw sportrokje. De outfit van alle mannen is sinds het eerste competitieduel compleet en ziet er goed uit – dat mag ook wel even gezegd worden – maar onze vrouwen spelen nog half in het oude tenue.
Waarom? Het is moeilijk om het juiste rokje (eigenlijk skort, skirt + short) te vinden. Niets ten nadele van onze nieuwe kledingleveranciers, Craft en Korfbalshop.nl. Ze dachten vanaf het begin mee, hebben al verschillende rokjes aangeboden en inmiddels is er een keuze gemaakt. Maar het is lastig om een rokje te vinden waarvan al onze speelsters blij worden. Een rokje dat past en goed staat, is niet per se het rokje waarin je lekker korfbalt.
Nu zou je kunnen zeggen: een shirt of een broek is ook niet voor elk lichaam. Ja, eens. Toch maken bepaalde sportspecifieke bewegingen - denk aan het ‘laag’ zitten bij het verdedigen, de schotbeweging waarbij het hele lichaam strekt, de houding voor het aangeven van een vrije bal en sprongduels – het dragen van een sportrokje bij korfbal best onpraktisch. Alles kruipt steeds omhoog.
Wat ik me afvraag: is er een merk dat rokjes voor korfbal ontwerpt? Of ‘lenen’ wij al die tijd al gewoon rokjes uit andere sporten zoals tennis en hockey? Zakken hebben we niet nodig. Toch? Die split opzij.. Waarom? En als ze worden ontworpen specifiek voor korfbal, zijn daar dan ook vrouwen bij betrokken? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Side note: de witte sportrok kan sowieso niet bedacht zijn door een vrouw.
In 2021 was ‘Korfbalrokjes vanaf volgend seizoen taboe’ de 1 aprilgrap van NLKorfbal. Sommige reageerders noemden dit ‘genderneutraal gezeik’ of waarschuwden het KNKV dat het geen slimme zet was: ‘dat gaat waarschijnlijk veel mannelijke leden kosten’ of ‘Word ’t minder interessant om te gaan kijken. Zullen sponsoren leuk vinden’.
Gestoord natuurlijk, maar het idee van NLKorfbal was zo gek nog niet. Speelsters moeten zich goed voelen in het rokje en er comfortabel in kunnen sporten. Dat is volgens mij het belangrijkst. Dus is het rokje houdbaar als vrouwen er niet gelukkig van worden?
Zelf heb ik te weinig skills en kennis om het perfecte rokje te ontwerpen. Zeg maar gerust: geen kennis of skills. Maar ik hoop dat ergens een korfbalster rondloopt met precies deze frustratie over sporten in een kledingstuk dat het net niet is. Het zou al een goed begin zijn als je het rokje en het broekje los van elkaar kan uitkiezen en dat de kledingleverancier die onderdelen dan vervolgens voor je aan elkaar zet. Speelsters met stevige bovenbenen kunnen dan een goed passend broekje kiezen zonder dat ze er meteen een enorme rok bij krijgen. Dat moet toch te doen zijn?
Over sportrokjes schrijft een webshop uit Zoetermeer: ‘Veel vrouwen vinden het fijn om vrouwelijke kleding te dragen tijdens het sporten. [..] Als je je mooi en fijn voelt in je sportkleding, worden je prestaties automatisch verbeterd.’
‘Worden je prestaties automatisch verbeterd’. Goed voor de hele korfbalsport dus. 😉
Lisa van Tongeren
P.S. Als je door het lezen van dit stuk komend weekend extra naar rokjes gaat kijken. Zie dan meteen hoe vaak er door korfbalsters aan getrokken wordt. Dan snap je de struggle.
Adres veld en zaal
Topsportcentrum De Koog
Wezelstraat 7
1541 LZ Koog aan de Zaan
Postadres
KV Koog-Zaandijk
Wezelstraat 7E
1541 LZ Koog aan de Zaan
Contact
Telefoonnummer kantine:
075 36 90 137
Stuur een e-mail naar ons secretariaat
Stuur een e-mail naar de redactie
Contact Businessclub