Kies uw profiel:

  1. Nieuw profiel

Eerste Korfbalmasterz-spelregelavond druk bezocht


Vrijdagavond was uitgekozen voor de eerste spelregel-avond met gebruik van Korfbalmasterz, het spelregelprogramma, waarmee het KNKV al enige tijd bezig is de kennis van onze regels te vergroten. En daarmee het fluiten èn spelen plezieriger te maken.

De avond was opengesteld voor onze B-jeugd en die hebben er dan ook druk gebruik van gemaakt, want ze waren er bijna allemaal. Voor een kleine groep zat namelijk een schoolreisje in de weg. Ook geïnteresseerde ouders/verzorgers of coaches waren natuurlijk van harte welkom en zo was er een groep van 45 personen aanwezig.

De werking van korfbalmasterz.nl werd uitgelegd plus waar je de Spelregels in Heldere Taal kunt vinden, zodat je ook snel en zonder ingewikkelde zinnen de tekst kunt begrijpen. Dat is ook altijd weer leerzaam, ook voor de samenstellers, want een woord als 'onbillijk' uit de regel over de onbillijke bevoordeling, was even een struikelblok en ook de betekenis van reglementair werd uitgelegd. En we doen het hier meteen ook even voor de andere belangstellenden: reglementair betekent 'volgens de regels' en onreglementair is dus 'niet volgens de regels'.

Bij de onbillijke bevoordeling gaat het er bijvoorbeeld om, dat de scheidsrechter een bal tegen zich aan krijgt en dat die bal dan daardoor in plaats van bij je medespeler bij een tegenstander terecht komt. De scheidsrechter fluit dan af en geeft de bal aan wie hem zou krijgen als hij niet in de weg had gestaan en als hij dat niet weet geeft hij een 'hoogtebal'. En voor de slimmerdjes die dan meteen roepen 'Maar de scheidsrechter is toch een dood element!?' leggen wij meteen even uit, dat bij het voetbal wèl zo is, maar niet bij ons: onze scheidsrechters zijn levend en willen niemand onbedoeld voordeel geven...

Tenslotte werd ook nog uitgelegd hoe je met het programma kunt oefenen, hoe je het examen kunt doen en wat er verder mogelijk is en toen was het al weer tijd. Een prima avond om te beginnen.

De bedoeling van het KNKV is, dat alle senioren per 1 september 2018 in het bezit zijn van het Spelregelbewijs, dat je krijgt als je geslaagd bent, dus daar gaan we binnenkort ook aan werken. In de komende dagen komen daar meer berichten over.

Voor vragen over het systeem, de spelregels, wat te doen als je geen computer hebt of bijvoorbeeld een dyslexieprobleempje, schiet ons even aan, want voor bijna alles is wel een oplossing.

De Werkgroep Arbitrage

Marcel Dassen, coördinator
Monica Briefjes
Kim Geurdes
Jan Willem Ekkes
Cor Foekens en
Piet Hein Havik